Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorism i brunt

Annons

I förra veckan sprängde polisen en nynazistisk cell i Västerås. Gruppen planerade terrordåd, från massiv fönsterkrossning i centrala stan till attentat mot vitala samhällsfunktioner, inklusive kraftförsörjningen.

En liten grupp stolliga och störda fanatiker, som brutit sig ut, alternativt uteslutits ur sekten Nationalsocialistisk front önskar totalt krig med samhället, som de anser ruttet. Tillbudet har likväl ideologisk koppling till större sammanhang.

En mer aggressiv, terrorfixerad högerextremism uppstod i slutet av 70-talet. Grupper inom italiensk nyfascism tog Baader Meinhofterrorismen till förebild.

Baader Meinhofgänget var revolutionära kommunister, som börjat misstänka att den stora proletära revolutionen aldrig skulle inträffa i västerlandets välmående industrisamhälle.

Dessa unga vänsterextremister iscensatte en serie blodiga attentat i avsikt att provocera samhället till brutala, totalitära motåtgärder, som skulle reta upp befolkningen och utlösa revolutionen.

Italienska nyfascistier i grupperna Ny ordning och Svart ordning åberopade Meinhofmetoden som omdöpts till "spänningens strategi". Revolutionära fascistceller inledde en serie synnerligen blodiga attentat. Mest känt är sprängdådet på järnvägscentralen i Bologna 1980. Omkring 90 människor dog, 250 skadades. Detta förväntades utlösa en militärkupp av Santiagomodell i Italien, varpå nyfascisterna skulle genomföra sin egen revolution.

Terrorstrategin anammades av några synnerligen extrema amerikanska nazistgrupper som White aryan resistance (WAR) och Aryan nations. Med mord och sprängattentat vill man utlösa det stora raskriget, vars Harmageddonartade final med masslakt på negrer och judar räddar den ariska rasen.

Förvisso sjuka hjärnors tankefoster. Förgreningar av såväl tankeverksamhet som praktiken har emellertid berört Sverige. Vitt ariskt motstånd (VAM) debuterade i Sverige - och Dalarna - med bankrån och försök till bankrån, med fällande domar och fängelsestraff som välförtjänt påföljd.

Det stora vapenrånet inne på Dalregementet för tio år sedan utfördes av figurer med koppling till nynazistiska gruppen Riksfronten, vars ledning i tidningsintervjuer skrutit om planerna att upprätta en illegal kampgrupp, beväpnad med automatkarbiner. Organisationen hade ett tag högkvarteret förlagt till Smedjebackenområdet.

En annan grupp i samma anda var Werwulf (varulv på tyska), som i sina propagandaskrifter öppet pläderade för en serie terroristattacker mot kemiska industrier. Bland särskilt lämpliga attentatsobjekt utpekades svavelsyrafabriken i Falun, som då fortfarande var i drift. Folk skulle dö i stadsdelen Gamla Herrgården, när rykande, koncentrerad svavelsyra - oleum - kom lös.

Såväl VAM, Riksfronten som Werwulf är numera avsomnade, men andra sekter och grupper har tagit vid, vilket förra veckans tillbud i Västerås visar.

Ibland går medlemmarna vidare till vanlig, ska vi säga ickeideologisk, kriminalitet hos exempelvis vissa mc-gäng. Så är fallet med en av de ynglingar som greps, då han i VAM:s regi satt i ett (som han trodde) hemligt högkvarter i Ludvika och planerade gruppens bankrån mot banken i Fredriksberg.

Från att ha varit en politisk faktor är nazismen i dag framför allt en polisiär angelägenhet. Avslutningsvis hänvisar vi till Vestmanlands Läns Tidnings färska ledarkommentar om terrortillbudet i Västerås nyligen. Det återfinns under vinjetten "elakheten" härintill.

Mer läsning

Annons