Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk långsiktigt!

Annons

En framsynt stat ser till att bygga ut en modern infrastruktur för att gynna näringslivet och därmed tillväxten i landet. Utan djärva satsningar på järnväg och vattenkraft med lånade pengar i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade aldrig den svenska industrin kunnat expandera som den gjorde.

Nu har Svenska kraftnät och ytterst regeringen chansen att fatta ett liknande beslut. I stället för att hänga upp de elkablar som planeras mellan Hallsberg och Malmö i en ny gigantisk kraftledningsgata finns numera teknologi som klarar av att föra över samma enorma mängd energi nedgrävd i marken.

Den så kallade Södra länken kan i stället byggas med den teknologi som kallas HVDC Light, som utvecklats av ABB i Ludvika. Förutom att kablar i marken inte river upp enorma sår i naturen skulle då ABB få en fullskaleanläggning för att visa upp den nya revolutionerande teknologin för världen.

Problemet är bara att det kostar en halv miljard mer att gräva ner kabeln jämfört med att bygga en traditionell kraftledning. Investeringen skulle gå löst på 1,5 miljard i stället för 1. Och Svenska kraftnät som skjutit upp beslutet till i augusti ska enligt sina instruktioner, precis som alla andra myndigheter, välja det billigaste alternativet. Det ingår inte i uppdraget att väga in andra samhällsekonomiska faktorer än själva byggkostnaden.

Den minister som säger något annat riskerar att bli beskylld för ministerstyre och att bryta lagen om offentlig upphandling.

Men med den uppläggningen riskerar staten att bita sig själv i näsan. Det anser i alla fall två av Sveriges absolut tyngsta styrelseproffs, Jacob Wallenberg och Michael Treschow, som sitter i ABB:s styrelse. I ett brev till näringsminister Thomas Östros vädjar de om att staten ska se till den totala samhällsnyttan när beslut om Södra Länken tas.

Om ABB:s nya teknik används bedöms det ge 2 000 nya jobb, varav merparten i Ludvika. Varje ny internationell order som kan tillkomma när ABB är det enda bolag i världen som kan visa upp en fullskaleanläggning beräknas ge ytterligare 1 800 årsarbeten i Sverige.

Om däremot inte den nya HVDC Light teknologin används för Södra länken riskerar ABB att tappa sitt försprång till utländska bolag som tyska Siemens, franska Areva och japanska TMT&D.

Mot den här bakgrunden borde regeringen kunna ge Svenska kraftnät nya direktiv. Det vore trist om nya högkvalificerade svenska jobb föll på grund av formella upphandlingsregler. En halv miljard extra för Södra länken kan visa sig mycket framsynt i längden.

ANDERS JONSSON

Mer läsning

Annons