Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tällberg som påtryckare

/

Annons

- Valet är vårt! Kunskap om vad som pågår saknas inte, konstaterade kung Carl Gustaf när han talade inför Tällbergsmötet på avslutningsdagen. Kungen kom till Tällberg direkt från ett besök på Grönland och överläggningar med några vetenskapsmän med klimatfrågan som specialitet. Kungens uppmaning är i sak korrekt. Men de flesta människor är inte i en sådan situation att de har möjlighet och mandat att påverka. Det är därför som möten av det i Tällberg kan spela viktig roll - att bedriva opinion och bli språkrör för för dem som har kunskap, överblick och dessutom drivs av ett mod att förmedla obekväma sanningar till dem som har den yttersta makten.

Deltagarna i Tällberg Forum har en gemensam önskan om att påverka världens beslutsfattare så att de globala resurserna fördelas rättvisare än i dag.Oavsett om deras hemland är Sverige, USA,Tyskland, Indien eller Kina äger de insikt om att våra nuvarande resurser är ändliga och att det krävs ett omfattande globalt nytänkande för att vi människor ska kunna leva tillsammans på tillfredsställande och rättvisa villkor.

Många av de internationella gästerna har återkommit till de svårigheter som återstår att lösa för att åstadkomma en värld som tar hänsyn till miljön samtidigt som nationer och företag måste tillåtas en tillväxt med ansvar. Vems är ansvaret att fördela världens resuser så att också dagens utvecklingsländer, inte minst de i Afrika, omfattas av ett mänskligt välstånd?

Gunilla Carlsson(m) svensk biståndsminister, hoppas att FN ska ta ett ökat ansvar. Förslaget är svårt att klandra, men med facit i hand vet vi att det varit utomordentligt svårt för FN att fatta beslut som fått acceptans av alla medlemsländer.Gunilla Carlsson konstaterade dock i Tällberg att hon som mamma och politiker måste se till framtidens möjligheter. Förhoppningsvis delar merparten av Tällbergsmötets 500 deltagare hennes positiva syn på möjligheter när de återvänder til sina 60 hemländer.

Mer läsning

Annons