Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tällberg forum skapar gott samtalsklimat

Annons

Även om de flesta av de cirka 400 deltagarna i Tällberg forum rest till Tällberg och Dalarna för att bidra med sitt kunnande och sina erfarenheter, har mötesarrangören ingen annan ambition än att skapa en mötesplats för en global dialog under några sommardagar.

Att detta sker i vårt län, där gärdsgårdarna är höga och där debattklimatet mellan oliktänkande inte alltid kännetecknas av respekt för motståndarens argument, känns förtroendefullt, nästan overkligt.

Dalarna har aldrig någonsin tidigare fått arrangera ett internationellt möte av den kaliber som nu drar i gång i Tällberg.

Som invånare i Dalarna känns det hedrande att Tällberg blir mötesplats för ett internationellt samtal i en tid när alla goda krafter behövs för att diskutera en världsomfattande överlevnadsstrategi.

Samtalen i Tällberg förs samtidigt som London jagar misstänka terrorister som när som helst kan slå till mot ett nytt mål, i en annan del av världen.

Den ska också föras inför vetskapen om många andra krishärdar, miljöproblem och inte minst kunskapen om den fruktansvärda svälten i Afrika.

Men diskussionen under Tällbergsdagarna sker också med vetskapen om att den förbjudna Irländska republikanska armén, IRA, avslutar den väpnade kampen för ett fritt Nordirland.

IRA:s militära råd väljer politik i stället för våld som modell för att lösa självständighetsfrågan.

Politik är samtal och under den kommande veckan står Tällberg i centrum för många varianter av samtal.

De sker utan press och krav på att leda till några urvattnade slutdokument, sådana vi fått lyssna till efter möten mellan världens ledande politiker.

Kravlösheten i Tällberg kan innebära att även de öppna samtalen inför publik kommer att bjuda på både dynamik och dramatik!

Mer läsning

Annons