Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåget Moraflygets framtid

Annons

den 10³januari³2006³

Olika koncept har testats men bristande lönsamhet har i de flesta fall varit orsaken till att trafiken avbrutits.

Det är det kommunägda Dalaflyg AB som förmått en ny entreprenör att gå in i ett engagemang för Moraflyget. Mora blir en del av linjen Sveg-Stockholm.

Förutom morgon- och kvällsturer erbjuds Moraresenärerna också möjligheter att komma till och från Stockholm på söndagar.

Erfarenheten visar att flygtrafik till och från Mora vilar på en bräcklig grund. Krasst uttryckt är det för få som anser sig behöva flyget som transportmedel för att komma till och från Stockholm.

En sammanställning över skattebetalarnas kostnader för att hålla liv i flygverksamheten är knappast siffror som kommunpolitikerna självmant plockar fram under ett valår. Ändå är det både rimligt och viktigt att det sker en öppen redovisning.

Invånarna i Mora måste få tillfälle att överväga vilket mandat de vill ge politikerna i de framtida kommunala engagemangen kring flygverksamheten.

Bristen på långsiktiga avtal mellan flygbolag och kommunägda Dalaflyg AB öppnar för en ständig osäkerhet kring varaktigheten i flygverksamheten i Mora.

Det finns naturligtvis goda skäl till varför Mora kommun vill ha en fungerande flygplats.

En region som satsar på framtiden vill helst se en mångfald när det gäller goda kommunikationer. Kraven om flyg, tåg och bra vägar ställs både från näringslivet och från dem som administrerar turismen i den norra länsdelen.

Men i en situation där underlaget inte räcker för alla transportslag är det rimligt att den stora kostnadsbäraren, kommunen, också gör en realistisk analys över hur pengarna ska användas i fortsättningen.

En sådan prövning kommer förmodligen att leda till att Mora tvingas välja mellan tåg och flyg.

Den utveckling som skissats för Dalabanan (järnvägen) mellan Mora och Arlanda/Stockholm, har goda utsikter att bli den bästa trafiklösningen såväl för "vanliga" Morabor som för turister eller affärsresenärer.

Mora måste jobba hårt för bättre tågförbindelser!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons