Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tag kamp för småföretagen

Annons

Lagar, bestämmelser och fackliga avtal, som är en bagatell för etablerade storföretag kan bli döden för det nystartade småföretaget, som kämpar hårt för livet under försöken att finna sin speciella nisch på marknaden.

Maud Olofsson anknyter till traditionell centerideologi genom att tala om motsatsparen "centralisering, stordrift - decentralisering/småskalighet". Greppet är gott. Folkpartiet - även det av hävd ett småföretagarparti - har många gånger hävdat samma tes. De små företagarprojekten, som svarar för en god del av Sveriges industriella förnyelse, riskerar alltför ofta att kvävas i sin linda av alla snärjiga lagar och snåriga regelverk. Paragrafdjungeln är svårforcerad för småföretagern, som måste vara sin egen kamrer.

Centern vill införa en rad "miniföretagsreformer" som ska göra livet lättare för duktigt folk med ambitionen att starta eget. "Mikrolån" på upp till 120 000 kronor skattefritt ingår i det tilltänkta presentpaketet. Starta-eget-sparande på upp till 40 000 om året under tre år för den, som vill komma igång med verksamheten är ett annat förslag. På socialförsäkringssidan föreslås att småföretagare på samma sätt som löntagare ska få hjälp av a-kassan om orderingången sviktar därhän att verksamheten måste ligga nere.

Då och då under valrörelsen har mittenpartister försökt damma av det gamla begreppet "borgerlig vänster". Sakligt sett har uttrycket fog för sig. Folkpartiet och centern har ofta företrätt "småfolk", som inte riktigt tillhört arbetarkollektivet men som lever på likartade ekonomiska villkor som - stundom sämre än - den gängse arbetarklassen. En undersökning på 70-talet avslöjade att centern då hade procentuellt fler låglöneväljare än något annat parti. Småbrukare, hantverkare och åtskilliga egenföretagare hörde dit. Den här gruppen uppskattar vanligtvis värdet av den generella välfärdspolitiken och är intresserade av sociala reformer.

Huruvida begreppet "borgerlig vänster" fortfarande är propagandistiskt gångbart vet vi ärligt talat inte. Det politiska språket förändras snabbt.

Alltnog, det är angeläget att de båda mittenpartierna energiskt - gärna gemensamt - försöker föra småföretagarnas talan i politiken.

Detta gäller oavsett valutgången.

I en eventuell borgerlig fyrpartiregering blir det centerns och folkpartiets sak att bevaka de minsta företagarnas intressen. Det största borgerliga partiet månar av hävd om bättre bemedlade grupper, där man alltid haft sitt pålitligaste väljarstöd.

Vid fortsatt socialdemokratiskt regerande finns förutsättningar för "den borgerliga vänstern" att göra upp med sossarna om en ny småföretagarpolitik. Det är naturligtvis oändligt mycket bättre om en s-regering kan ta stöd av folkpartiet och centern än att Göran Persson hänvisas till Gudrun Schyman - som han enligt egen utsago betraktar som en alltmer problematisk samarbetspartner.

Kort sagt - av flera skäl är det viktigt att mittfältet stärks ordentligt i höstens val.

Mer läsning

Annons