Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack och lov för gamla hederliga basindustrin!

Annons

När jag i går fick veta att Stora Enso vill satsa 4 miljarder för bygga en ny pappersmaskin i Kvarnsveden, kände jag välbehag i hela kroppen.

Äntligen en positiv industrinyhet som ånyo visar hur idiotiskt det varit, och är, att räkna bort Dalarnas basindustri när det handlar om tillväxt och trygghet.

Världens bästa gran växer i dalaskogen, Sverige har fortfarande konkurrensmässiga elpriser och Kvarnsvedens pappersbruks infrastruktur från 1800-talet slår Europa med häpnad också under 2000-talet!

Där har ni tre viktiga skäl till att Kvarnsveden har vunnit den interna fighten i Stora Enso-matchen om att få den nya pappersmaskinen. Bruken i Finland och Tyskland har varit de allvarligaste konkurrenterna.

En annan anledning till framgången för Kvarnsveden är förstås all den kompetens och det kvalitetskunnande som bruket och dess personal visat upp i generationer.

Ännu så länge väljer Stora Enso att tala i termer av förplanering, när det gäller investeringen i Kvarnsveden.

Men allt är planerat i detalj och det är svårt att se några verkliga hinder för att miljödomstol eller andra tillståndsmyndigheter ska sätta käppar i hjulet. Den nye näringsministern Leif Pagrotsky kommer säkerligen att lotsa saken rätt i regeringskretsen.

Den nya pappersmaskinen säkrar Kvarnsvedens verksamhet för 30-40 år framåt. Det är tidsperspektivet som gäller för den nya maskinen som ska producera modernt journalpapper. Ungefär av den kvalitet du hittar Ikeas möbelkatalog eller i specialtidningen om jakt eller mode.

Ingen vet med säkerhet om det skapas några varaktiga nya jobb vid bruket. Övergången till drift året runt innebär ett ökat personalbehov, men samtidigt sker rationaliseringar så den nuvarande anställningssiffran 900 personer kommer att bli intakt.

Men företagsledningen håller för troligt att ett tusental personer kan få arbete under tiden som den nya anläggningen ska byggas!

Det innebär ett lyft för hela Dalarna, eftersom många underleverantörer inom de flesta branscher kan räkna med order från byggentreprenören.

Kvarnsvedens ledning med vd Lars-Ove Staff i spetsen har gjort en strålande insats för tillväxten i länet. Trots företagsledning i London och divisionskontor i Tyskland, blev det Kvarnsveden och Dalarna som drog det längsta strået när det internationella bolaget skulle besluta om investeringsort.

Det är således inte nödvändigtvis koncernkontorens lokalisering som avgör var investeringar hamnar.

Kunskap, kvalitet och leveranssäkerhet är överlägsna varumärken när det gäller.

Mer läsning

Annons