Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack miljöpartiet!

Annons

I Sverige har arbetarrörelsen haft ett unikt långvarigt och stabilt maktinnehav som omfattar nära nog alla samhällsområden.

LO och s är de skickligaste maktspelarna på den politiska arenan. Organisationsgraden i befolkningen sjunker stadigt, men fortfarande uppbådar dessa maktens parhästar en enorm ångvält över valmanskåren vid varje val.

Men relationerna mellan LO och s har omgärdats av hemlighetsmakeri, trots att hela 40 procent av LO:s medlemmar inte röstar på s. Kollektivanslutningen till s försvann, men fortfarande slussas i det tysta LO-medlemmars fackavgifter vidare till s.

Hot om indragningar av jättestödet förlamar nödvändiga reformer på områden som arbetsmarknaden och flyktingpolitiken. LO som använder partibidragen som ett veto.

Riksdagens utredningstjänst har åt Carl B Hamilton, fp, försökt ta reda på om den uppgift stämmer som läckt ut att LO satsat ungefär 100 miljoner kronor i kontanter på Göran Persson i vart och ett av de senaste två valen - mer än vad alla andra politiska partier kan satsa tillsammans.

Därtill kommer värdet av arbetet av de tusentals valarbetare LO tillhandahåller, vilket uppskattats till 400 miljoner kronor. Summa en halv miljard.

Är någon förvånad över den oöverträffade och massiva apparat som s kan dra i gång på arbetsplatser, på torg och i bostadsområden?

Riksdagens utredning förskräcker. 60 procent av LO-avdelningarna vägrade svara. De flesta övriga slingrade sig. Typiska är motfrågorna från Svenska Elektrikerförbundets avd 1: "Vi har litet dubier mot att lämna ut uppgifter om vi inte vet vad dessa ska användas till. Vem har beställt?".

Det har inte gått att utreda om facken ens för sina egna medlemmar berättar hur mycket av fackavgifterna som pumpas vidare rakt in i s.

Med minsta möjliga marginal, 156 ledamöter mot 155, röstades fortsatt hemlighetsmakeri ned i riksdagen igår. Miljöpartiet gjorde gemensam sak med de borgerliga partierna. Fackens partibidrag måste redovisas.

Varje steg som tas för att mörkläggningen av landets dominerande maktapparat ska upphöra välkomnas av den här tidningen. Öppenhet är rätt.

Det blev litet lättare att andas i Sverige i går.

Mer läsning

Annons