Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta inte bort miljöchefen!

Annons

Landstinget i Dalarna har tagit beslut på att bli Sveriges bästa landsting vad gäller miljöarbete. Vi känner stor oro för hur detta beslut ska kunna bli verklighet om det inte finns någon som har det direkta ansvaret och kan driva på och samordna arbetet.

Många bra initiativ riskerar att rinna ut i sanden om miljöchefstjänsten tas bort. Landstinget har byggt upp ett omfattande nätverk av miljöombud. Hur ska de kunna fortbildas och känna att de har ledningens stöd om det inte ens finns en miljöchef?

InläggetHur ska miljömåls- och miljöledningsarbetet fortskrida i nödvändigt tempo om ingen på heltid får ägna sig åt dessa frågor? Om landstinget prioriterar ner miljöarbetet, vilka signaler ger det till andra aktörer i miljömålsarbetet?

Vi antar att beslutet grundar sig på ekonomiska hänsyn. Frågan är om landstinget har råd att inte ha en miljöchef? Ett bra miljöarbete sparar resurser och därmed kostnader genom till exempel minskade transporter, värme- och elbehov.

Några olika exempel:

Fastighetsteknik och Landstingsfastigheter i Dalarna har varit föregångare och sparat 40 miljoner under tio år på energihushållning. Ytterligare 30 miljoner har sparats genom minskade avfallsmängder.

Borås lasarett sparade 70 miljoner kronor under tio år genom att hushålla med värme och el och i Västra Götalands region sparade man 3,4 miljoner under ett års tid genom att minska resandet i tjänsten.

Ett bra miljöarbete minskar risken för miljörelaterade hälsoproblem, som exempelvis astma av avgaser och allergier av kemikalier. Det ger i förlängningen färre patienter och minskade kostnader för landstinget.

Miljöarbetet i landstinget har redan sparat tiotals miljoner kronor och skulle kunna spara ännu mer.

Återinsätt snarast posten som miljöchef och bilda gärna en hel stab omkring för det allt viktigare miljöarbetet.

Trappa upp miljöarbetet i stället för att trappa ner det!

ANDERS MUNTERS, LÄNSORDFÖRANDE LILLIAN LUNDIN STÖT, LÄNSKONSULENT, NATURSKYDDSFÖRENINGEN I DALARNA

Mer läsning

Annons