Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synpunkter på Mehdi/Mattias

Annons

Den 17 juli hade jag en krönika i tidningen där jag funderade över vilket intresse och vilka känslor Mehdi Ghezali hade väckt i landet om han hade hetat Mattias Ghezelius och varit svenskfödd av svenska föräldrar.

Som vanligt efterlyste jag synpunkter och det fick jag. Några ville få sina bidrag publicerade som insändare, flera vill inte framträda och några var inte tryckbara.

Flera framhåller att svenskar i knipa minsann inte får hjälp och både på och mellan raderna framskymtar just de åsikter som fick mig att skriva krönikan.

En skribent har fått för sig att jag tror att inte svenskar begår brott utomlands och han ursäktar mig med att jag kanske hade en dålig dag.

Någon av reaktionerna jag fick gick ut på att jag förstörde för invand-rare/flyktingar på samma sätt som Bengt Westerberg och Maria Leissner gjort genom att bekämpa främlingsfientlighet. Det känns som en halsbrytande teori. Utan upplysning och kunskap åstadkommes inga förändringar. Det gäller allt från att få bukt med övervikt till att klara en kommuns ekonomi samt att förhindra att människor drabbas av hiv.

En människa har alltid haft lättare för att identifiera sig med och sympatisera med någon som liknar henne själv. Det gäller utseende såväl som värderingar och livsåskådning. Det som är nära är tryggare för det är välbekant.

Om Sverige och Danmark spelar fotboll, håller svenska folket på Sverige. Skulle Danmark däremot spela mot exempelvis Japan, så håller svenska folket på Danmark.

Jag tror inte att Bengt Westerberg är mer ädel än någon annan för det handlar inte om att vara ädel. Det handlar om att vara medveten om vad som är en fördom eller inte, vare sig det gäller egna eller andras fördomar.

Det finns åtskilliga vittnesmål där svenskar som lärt känna flyktingar plötsligt fått en annan dimension i sitt liv och att man lärt sig att saker kan göras på många olika sätt och att på svenskt vis inte nödvändigtvis är det enda rätta.

Avslutningsvis en synpunkt som jag tackar för:

"Tack för din kolumn till försvar för Mehdi Ghezali. Det är sant att folk tänker annorlunda för att det inte är ett svenskt namn och det är jätteviktigt att några påpekar det."

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons