Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svikna löften om skolan

Annons

Besparningarna verkar vara lika oavsett vilken politisk majoritet som kommunen har. Lärarfacket har i en enkät till sina ombud inför stämman i helgen undersökt vad kommunerna har och ska satsa på skolan i år. Ombud från 226 kommuner av 290 har svarat på enkäten.

Mest påtagligt är att 20 procent av kommunerna väljer att säga upp lärare på grund av arbetsbrist, samtidigt som de erkänt stora barnkullarna från 1990-talet nu genomgår grundskolan.

Dessutom väljer 30 procent av kommunerna att inte tillsätta lediga lärartjänster.

Skolan har genomgått många förändringar de senaste åren, och många av dessa har inneburit försämringar. Ansvaret är den socialdemokratiska regeringens. Till exempel har lärarutbildningen försämrats med lägre krav på ämneskunskaper. Det saknas också en fokusering på lärande och bildning.

Skolan har större problem än bara resurstilldelningen. För någonstans måste man fråga sig varför svensk skola är bland världens dyraste men med ett mycket mediokert resultat från eleverna. Inte desto mindre är problemet att vakanta lärartjänster inte tillsätts. Socialdemokraterna tycker att det är viktigt med vuxna i skolan - men förstår inte att dessa vuxna måste vara lärare för att det ska ge resultat för elevers kunnande.

En ny omorganisering är tyvärr nödvändig, av både skolan och lärarutbildningen. Men förändringen måste denna gång vara väl genomtänkt och ha kunskap som måttstock. Det kan vara så att kommunen inte är rätt huvudman för skolan; Skolans försämring eskalerade när dåvarande skolminister Göran Persson lade hela ansvaret för skolan på kommunerna. En lösning på snedfördelningen av resurser kan vara att staten återigen får mer ansvar för skolorna.

Självklart måste statens och kommunernas ekonomi gå ihop, och Sverige har under lång tid befunnit sig i en lågkonjunktur med minskade skatteintäkter som följd.

Men att inte satsa på skolan, både ekonomiskt och utvecklingsmässigt, riskerar att minska de framtida skatteintäkterna eftersom dålig utbildning ofta leder till sämre och dåligt betalda jobb. Om för många tjänar för lite hjälper det inte att höja skatterna i syfte att stärka ekonomin.

ANNA KLINTASP

Mer läsning

Annons