Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svepskäl om Irak

Annons

Nu när de falska svepskälen för ockupationen av Irak har klätts av, håller de USA-troende ändå fast vid illusionen att kriget var motiverat för att störta Saddam och införa demokrati och frihet.

Inlägget Irakkonflikten

För de troende är det inte något logiskt problem att ockupationen hittills kostat 150 miljarder dollar, att tiotusentals civila dödats och landet störtats i kaos, på gränsen till inbördeskrig. Det var det värt att få fast den skurken!

Att kriget skulle vara en sedan länge noga uträknad strategi för att skaffa sig politiskt inflytande över det oljerika Mellanöstern får bara inte antydas, eftersom det räknas som en hädelse och ett utslag av blint USA-hat.

Eftersom "demokrati" och "frihet" används som något slags absoluta begrepp utan valörer och nyanser, kan det vara intressant att analysera vad orden har för innebörd ur USA:s synvinkel.

Demokrati i amerikansk tappning innebär att alla övriga fri- och rättigheter är underordnade en högsta form av frihet: den fria rörligheten för amerikanskt kapital. Om denna heliga princip hotas av inskränkningar på grund av socialister eller andra skurkar får övriga friheter och mänskliga rättigheter snällt stryka på foten.

Sålunda kunde USA vara aktivt i statskuppen mot Chiles demokratiskt valde president Allende och upprätthålla goda förbindelser med Pinochet. Då var det aldrig tal om att bomba Chile för att befria världen från denne blodige diktator.

Om skurken Somoza i Nicaragua sade Richard Nixon: "Han är en skitstövel, men han är vår skitstövel."

Sådana här besvärande fakta måste de USA-troende förtränga för att deras världsbild inte ska rasa samman.

Frågan är: Hur tydligt måste vår nutida imperialistiska supermakt visa att det styrs av samma cyniska egenintressen som sina historiska föregångare, innan det går in även i högutbildade skallar att verkligheten är sannare än demagogi och propaganda?

Verkligheten visar att vidriga diktatorer, även Saddam Hussein, hålls bakom ryggen så länge de går i Washingtons ledband. Regeringar som hotar den amerikanska ekonomiska och politiska världshegemonin ska däremot bort till varje pris, oavsett om det är demokratier eller diktaturer. Svårare än så är det inte.

BO STAAF

Mer läsning

Annons