Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensken kan sina lagar

Annons

500 företag registrerades hos Skatteverket första kvartalet i år som uppger att de planerar att försörja sig på hushållsnära tjänster. Från och med i går kunde man nämligen dra av halva kostnaden för städhjälp, i vid mening, hemma.

Tjänsteföretagarorganisationen Almega uppger också att många av deras tidigare medlemmar, städfirmor med inriktning mot kontor och fastigheter, tros få en tydlig ökad efterfrågan på hemstädning.

Den andra stora gruppen som vinner på lagförändringarna är ungdomar. Arbetsgivaravgiften slopas för dem som fyllt 18 men ännu inte 25 år. Detta har av bland andra LO beskrivits som om att McDonalds tjänar massor av pengar "utan en enda nyanställning" som motprestation.

Men då tänker de bakvänt- att det blir billigare att anställa gör att fler får en anställning och att de som redan har en, har större chans att få stanna. Vad man däremot borde ha övervägt är om en generell sänkning hade varit bättre - men den fortfarande höga arbetslösheten bland ungdomar och invandrare har varit avgörande.

De fyra borgerliga allianspartierna gick på val på att skapa jobb. Eller snarare förutsättningar för skapandet av nya jobb. Arbetslösheten just nu är den lägsta på femton år, vilket främst är konjunkturens förtjänst, men som regeringens kunnat dra fördel av.

Men att få fler långtidssjukskrivna i arbete har regeringen inte lyckats med. Därför var det knappast begåvat att ta bort rehabiliteringsskyldigheten för arbetsgivare. Visserligen har det varit svårt att få arbetsgivare att ta fullt ansvar för arbetet med en planläggning, men det borde inte ha väglett regeringen till att slopa lagen. Skyldigheten till en rehab-plan har haft en viktig funktion och samtiidgt fungerat som en viktig signal till vår arbetsmarknad.

Det är möjligt att också bristande resurser inom Fösäkringskassan att bistå företag och offentliga arbetsgivare i arbetet, har varit en kunskap som medverkat till regeringens avvecklingsbeslut.

De nya lagarna från i går kompletteras den 1 augusti med en ändring av skollagen och det blir även tuffare för den som bidragsfuskar. Som med alla lagar vet vi av erfarenhet att någon eller några kommer att missbrukas eller att den nuvarande eller tillkommande regeringen vill förpassa den till papperskorgen eller heller se en upptrappning.

Men svensken i gemen, oavsett vad hon eller han tycker om lagen i princip, är bland de främsta i världen att leva upp till lagens intentioner.

Så torde det också bli med de senaste tillskotten.

Mer läsning

Annons