Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska band till Turkiet

Annons

den 18 december 2006

Turkiet med sin ytterst snabba ekonomiska tillväxt och dryga 70 miljoner invånare är på väg att bli en ny stormakt - och en allt viktigare brygga - mellan öst och väst. Vilket bör göra landet utomordentligt intressant för EU.

Liberala kollegan Östgöta Correspondenten skriver på ledarplats om Turkiets gamla relationer till Sverige och påpekar en svensk-turkisk försvarsallians från anno 1793. Sverige var nämligen den första kristna europeiska stat, med vilket det mäktiga osmanska imperiet tecknade ett militärt alliansavtal.

Karl XII hade visserligen varit ute i samma ärende under sin fleråriga vistelse i Turkiet och höll ett tag nästan på att lyckas. Dock grusades den otursförföljde kungens turkiska förhoppningar i en berömd kalabalik i Bender.

Ytterligare en historisk episod må illustrera Turkiets gamla förväntningar på just Sverige.1885 begav sig Oskar II och Drottning Sofia hastigt till Konstantinopel, sedan prins Carl insjuknat i tyfus under en resa i Mellanöstern.

Kungaparet reste inkognito som "greven och grevinnan av Haga". Den osmanska underrättelsetjänsten fick emellertid nys om saken och underrättade sultanen Abd al-Hamid II. Denne, som i åratal förgäves önskat sig besök av någon regerande, europeisk monark, blev omedelbart eld och lågor.

Oskar och Sofia mottogs i Konstantin-opel med pukor och trumpeter. Den diskreta resan övergick i officiellt statsbesök av den högre skolan. Kungapar med uppvaktning behängdes med de högsta turkiska ordnarna samt formligen dränktes i dyrbara presenter.

Alltnog, prins Carl tillfrisknade, ett lätt omtumlat kungapar hemreste och sultanen hade genom "statsbesöket" internationellt stigit i status.

Vem vet, Sverige kanske fortfarande kan underlätta Turkiets relationer till Europa. Exempelvis genom att envist mana landets regering till anständig respekt för mänskliga rättigheter.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons