Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk nationaldag

Annons

Men vi svenskar borde också kunna göra något vettigt av vår nationaldag. Varför inte samlas för att reflektera över hur det kan komma sig att integrationsverkets egen barometer om attityderna till invandrarna fått en så negativ utveckling.

Enligt barometerns anser tre av tio svenskar att "infödda svenskar bör komma före invandrare när det gäller jobb, bostäder och bidrag". 23,3 procent är beredda att rösta på ett pari som vill inskränka på invandrares rättigheter och allt fler tror bestämt att rasismen kommer att öka i Sverige.

På olika håll i landet kommer främlingsfientliga grupper att demonstrera för hårdare tag mot invandrare och flyktingar. Aktionernaförstärker därmed den dystra bild som integrationsbarometerns målar upp.

Vår nationaldag skulle få ett viktigt syfte om den användes som en plattform för manifestationer för människor, partier och organisationer som vill bekämpa rasism och främlingsfientlighet.

Gärna en kaffekopp i gröngräset när Sverige är som vackrast. Men ett vettigt och engagerande syfte med nationaldagen skulle göra den ännu mera meningsfull.

Mer läsning

Annons