Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk apartheid?

Annons

Gång efter annan försöker sverigedemokraternas partiledning snygga upp fasaden och få partiet att framstå som rumsrent och respektabelt.

Funktionärer och ledamöter försäkrar ideligen - förhoppningsvis uppriktigt - att partiet absolut inte har något med apartheid, nazism, rasism, högerextremism, politisk kriminalitet eller antisemitism att göra.

Av obekant anledning tycks emellertid partiet utöva en rent oemotståndlig lockelse på figurer med anknytning till just nyssnämnda, ruggiga företeelser.

Vi har tidigare skildrat fall från Dalarna där sd-kandidater i kommunalvalet i Borlänge kort senare dök upp i ledningen för en uttalat nazistisk terrororganisation. Aktiva medlemmar har trakasserat politiska meningsmotståndare med oförskämda brev med påklistrade, äckliga porrbilder och rentav en brevbombsliknande försändelse (till denna tidnings politiska redaktions andliga förkovran).

Inför helgens val till EU-parlamentet gick sverigedemokraterna nyss ut med brev till väljarna i Göteborgstrakten, där man oförblommerat propagerar för en apartheidliknande uppdelning av boendet i "en mångkulturell del" och en homogen del "i väntan på assimilering eller repatriering av de främmande".

Sverigedemokraternas politiska motståndare utpekas i valmaterialet som idel "landsförrädare" och "quislingar".

Varje anständigt demokratiskt parti är skyldigt att hålla rent framför egen dörr och resolut kasta ut nazister, antisemiter, rashetsare, apartheidförespråkare samt naturligtvis figurer med smak för allsköns kriminella kampmetoder i politiken. Därvidlag har sverigedemokraterna, trots upprepade försök, misslyckats hittills .

Allmänheten varnas.

Mer läsning

Annons