Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarta jobb blir vita

Annons

Men det är utmärkt att omsorgen om nya jobb är en starkare drivkraft för än oron över kritik från socialdemokratin. Regeringen visar handlingskraft, det är bra.

Senast i valrörelsen vållade det borgerliga förslaget om skattelättnader för hushållsnära tjänster stor upprördhet hos politiker på vänsterkanten. Förre statsministern Göran Persson yttrande sig ofta lätt indignerad över förslaget. Han ansåg att välbetalda människor själva måste hålla rent i sina hus.

Säkert kommer vi också under våren att få de socialdemokratiska argumenten i repris. Redan i går fick vi veta att socialdemokraterna ser regeringsförslaget som en jämställdhetsfälla. Men det finns inget som tyder på att lagrådet eller senare riksdagen skulle ogilla förslaget.

I Tyskland sysselsätter den här typen av jobb omkring 100 000 personer, i Frankrike 80 000 och i Belgien 25 000. Här kallas uppdragen för Bonära tjänster och de tog ordentlig fart genom statens skattesubventionering.

Regeringens huvudmotiv bakom förslaget att ge skattelättnader för hushuållsnära tjänster är dels att få bort svarta pengar i en verksamhet som redan etablerats, dels att skapa ett ökat utrymme för fler jobb. Regeringen tror att den som köper tjänster därmed får ökad tid för eget jobb samtidigt som skattelättnaden för till effekt att den bidrar till arbete för människor som i dag saknar sysselsättning.

Förslaget innebär att det ska gå att köpa hjälp till det egna hemmet för cirka 150 kronor i timmen. Den som köper tjänsten kan begära skattejämkning i förväg och därmed slippa ligga ute med pengarna.

Den socialdemokratiska kritiken om att förslaget är en av jämställdhetsfälla, är inte genomtänkt. Samhället har förändrats. Många hushåll består av ensamstående kvinnor och män, som förutom egen försörjning också ska ta ansvar för barn, åldriga föräldrar eller andra anhöriga. All deras tid är intecknad långt i förväg.

Regeringens generösa förslag gör det möjligt också för människor med normala inkomster att få hjälp i hemmet. Därmed ökar också en ensamståendes chans att köpa sig tid som kan användas för utbildning, fysisk aktivitet eller social gemenskap.

Förslaget om hushållsnära tjänster kan byggas ut efter hand. Möjligheten till reparationer, om- och tillbyggnader av hus och lägenheter är redan en beprövad sektor genom de så kallade Rot-bidragen. Men dagens överhettning på byggmarknaden har förmått regeringen att avstå från att använda skattepengar till detta ändamål.

När vi nästa gång hamnar i en lågkonjunktur är det dock högst sannolikt att också byggsektorn kan räkna med regeringens handräckning.

Mer läsning

Annons