Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt leka arbetarklass i Ludvika

Annons

Anledningen till denna oro är att s-kandidaterna till fullmäktige har högre inkomst i genomsnitt än alla andra partiers kandidater förutom moderaternas.

En stillsam undran är därför hur det går till vid den socialdemokratiska urvalsprocessen. På vilka grunder blir en person nominerad? Om inkomstuppgifterna för alla dessa kandidater varit kända vid nomineringstillfället, hade de som tjänar mest omedelbart strukits?

Den åskådning de står för kan väl inte plötsligt påverka politiken negativt bara för att deras inkomstuppgifter kommit till allmänhetens kännedom?

Eller, hemska tanke, är bristen på kandidater så stor att man tager vad man haver utan att egentligen ha en aning om vederbörandes insikter, åsikter och kompetens?

Nya Ludvika Tidning brukar göra en undersökning varje år för att se vilka som yttrat sig i kommunfullmäktige. Det brukar vara trist läsning. Vid varje redovisning finns det ett alltför stort antal ledamöter som över huvud taget aldrig yttrar sig.

Nej, den socialdemokratiska oron bottnar naturligtvis i en oro att tappa röster; att partiet får en stämpel på sig som höginkomsttagarnas parti.

I en ledarkommentar i torsdags, berördes kortfattat vad det egentligen handlar om. Det är ideologiernas död som spökar. Socialdemokraterna vill för allt smör i Småland inte framstå som de besuttnas parti. Därför måste man till varje pris via läpparnas bekännelse säga att man gör skäl för sitt namn och att färgen är röd.

Men till och med en färgblind ser att den röda färgen flagnat och den politik som partiet fört under Göran Persson nationellt och Roger Stål lokalt i stora stycken är en verklighetsanpassad politik med borgerliga förtecken. Det är ju därför som borgerligheten i Ludvika har problem. Vad ska man egentligen opponera mot? Moderaternas Peter Grünler har under stundom framstått som mer vänstervriden än någon annan i fullmäktige.

Nej, det är en frågan om att hålla gammelsossar nöjda och se till att de inte upptäcker att innehållet i lådan inte längre är vad det en gång har varit.

Och tur är det ty samhället förändras och politiken med den.

Det här är bara början.

Mer läsning

Annons