Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid bland miljöpartister

Annons

Under den senaste mandatperioden har allt fler anhängare till miljöpartiet upplevt det nuvarande ledarkonceptet som otydligt och inte minst har partiets "kultperson" nummer ett, Åsa Domeij sagt sig vara kritisk till konstruktionen. Där sågs det ganska naturligt att miljöpartiets ledning började agera för att åstadkomma en ledningsfunktion mer likt övriga partiers.

Men i helgen förkunnade partiets tidigare språkrör, Birger Schlaug, att han inte tror att förslaget om en nyordning kommer att röstas igenom av miljöpartiets kongress. Schlaug tycker själv att den gamla ledarstrukturen är bättre och han förklarar att han sällan haft fel i sina föraningar om hur kongressen ställt sig i strategiskt viktiga frågor.

m m

Med denna tydliga spricka i uppfattningen bland centralt placerade miljöpartister hotar den kommande kongressen att hadla om "fel" fråga.

Visserligen är ett partis ledarkonstruktion en väsentligt fråga för medlemmarna, men en konflikt bland partiets främsta företrädare kring ledningskonceptet med några få månader fram till nästa val, kan bli ett allvarligt hot mot partiets trovärdighet inför väljarna.

Miljöpartiet har knappast råd med inre stridigheter i ett läge när opinionssiffrorna tyder på en betydande risk för att partiet hamnar utanför riksdagen efter valet i höst.

m m

När den tilltänkta partiledaren Claes Roxberg hamnar på kollisionskurs med ett tidigare språkrör i en central fråga är det ingen överdrift att tala omen kris i partiet.

Möjligen skulle Birger Schlaugs utspel i går få den effekten att den visar på nödvändigheten av en partiledning. Men den slutsatsen är minst sagt vågad att dra när det gäller opinionsläget i miljöpartiet.

Ett är säkert: miljöpartisterna kommer att hamna i fokus under en period. Men knappast på det sätt som majoriteten av partiledningen hade hoppats.

Rimligen finns det dock en och annan i partiledningen som efterlyser samma ordning i partiet som en gång partiledaren i vänsterpartiet efterlyste i sin organisation!

Mer läsning

Annons