Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejka, men stör inte produktionen

Annons

Svenskt näringsliv har en politisk beställning som nu ligger hos badtunnealliansen i väntan på nästa val. De anser att den svenska modellen har kantrat. Man tycker att det är obalans mellan arbetsmarknadens parter och att facket har för mycket makt. Arbetsgivarna vill lagstifta bort fackets inflytande.

Inlägget | Arbetsmarknaden

Kompisarna i den tänkta borgarregeringen ska stötta upp med att införa lägre ersättningsnivåer, ytterligare karensdagar och sänkta skatter, mest för de rika. I strategin ingår att baktala facket och införa begränsningar i fackets möjligheter att kämpa för hyfsade löner och villkor för medlemmarna.

I dag fungerar det bra i relationerna mellan fack och småföretagen. Bekymret för småföretagen är ofta lågprisdumpning från de tidigare öststatsländerna. De är starkt beroende av en stark köpkraft hos svenska folket. Sverige är ett av världens minst strejkdrabbade land. Men i stället för att värna de egna små medlemsföretagen, går nu stordirektörerna i Svenskt näringsliv ut med propagandabudskapet att de är strejktrakasserade av facket! Och vill införa följande regler:

n Inför förbud för fackliga organisationer att vidta stridsåtgärder mot företag där organisationen saknar medlemmar.

n Förbjud sympatiåtgärder - säkerställ att utomstående arbetsgivare inte tvingas in i andras konflikter.

n Inför möjlighet till tvångsskiljedom via lag för att tvinga parterna till ansvarsfulla avtal.

n Ge medlare ökade befogenheter att skjuta upp eller ställa in varslade stridsåtgärder.

n Inför en proportionalitetsregel, en stridsåtgärd där omfattningen och syftet måste stå i proportion till dess konsekvenser och vilka effekter den får för företagen och tredje man.

n Förbjud organisation som saknar kollektivavtal att vidta stridsåtgärder inom områden där det finns gällande kollektivavtal.

Var inte aningslös och tro att det kan vara bra att byta regering då och då. Återigen ska det bli plånbokens storlek som avgör en arbetares livsvillkor. Har du inget jobb, blir arbetslös eller sjuk så skyll dig själv, gilla läget och var lite mer flexibel.

Säg därför nej till Reinfeldt & kompani samt Svenskt näringslivs förslag på förbud på den svenska arbetsmarknaden. Stötta fackets möjlighet till en fortsatt kamp för höjda löner, tryggare anställningar och en bra arbetsmiljö genom att ta kamp för en socialdemokratisk valseger 2006.

RONNY BEYER

INGEMAR HELLSTRÖM

JAN-ERIC WESTLUND

LARS ERIK LISS LARS JANSSON

Kvintetten representerar Seko, Skogs- och Träfacken, Byggnads, Målarna och Elektrikerna.

Mer läsning

Annons