Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffskatt på fet mat

Annons

I salig Cromwells anda överväger den brittiska regeringen straffskatt på fet mat och onyttiga livsmedel med uselt näringsvärde och Sveriges hälsominister inspireras därav.

En gammal god liberal princip i mer positiv anda är annars att i stället "göra dygden lönsam". Hellre sänkt pris på nyttigheter genom subventioner på hälsosamma livsmedel än straffskatt på mindre hälsosamma.

Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket har unisont framtagit underlaget till en nationell handlingsplan för bra kostvanor och ökad fysisk aktivitet.

Slik positiv styrning för sunt liv och leverne syns oss avgjort bättre än puritansk straffbeskattning av livets glädjeämnen, som nog bör reserveras för sådana extremt välmeriterade farligheter som sprit och tobak. (se även under vinjetten "elakheten" härunder.)

Bak folkhemmets stugknut lurar hälsofascismen. Med jämna mellanrum krävs i debatten att rökare, alkoholkonsumenter, överviktiga och andra "felätare" antingen helt ska förvägras sjukvård därför att de inte sköter sin hälsa, alternativt tvingas betala avsevärt högre vårdavgifter än ickerökare, helnykterister, vegetarianer, kroniska snask- och sockernobbare, fettvägrare, kaloriräknare, intensivmotionärer och andra hälsofantaster och kroniska hurtbullar (vi har alla våra laster).

Ärligt talat - vi tycker detta dels är fel väg, dels blottar en obarmhärtig människosyn, grundad på, om inte nödvändigtvis hälsofascism så dock dito -fariseism.

Allt lidande måste lindras oavsett hur det uppstått!

Ett extremt supersunt liv och leverne riskerar alltid att tangera tristessen.

Kaffe med smaskiga bullar, gräddbakelser och lite kolesterolstinna kakor tillhör inte bara livets hälsorisker utan även dess glädjeämnen. Kaffestunden på jobbet och i hemmet är en viktig trivselfaktor av stor betydelse för välbefinnandet. Om inte fysiskt så dock psykiskt.

I stället för att tillskynda trist straffbeskattning av tillvarons trevligheter, uppmanar vi i all enkelhet våra läsare att motionera mera.

Vilket inte innebär att de i puritansk anda förväntas späka sig som syndastraff för begångna fysiska underlåtenhetssynder och försummelser.

Regelbunden fysisk träning skapar nämligen ett välbefinnande genom den beroendeframkallande, morfinbesläktade, kroppsegna drogen endorfin.

Den som försummar sin regelbundna träning drabbas snart av abstinens, som effektivt tvingar honom eller henne att hurta vidare i träningens trevliga ekorrhjul.

Man är därmed vorden träningsnarkoman. Dygden har blivit last.

Det regelbundna motionerandet på gym, i gympasal och träningsspår är således mer en funktion av psykiskt/fysiskt beroende än av fast karaktär och själsstyrka hos motionären.

Träningsnarkomanin är förvisso en last men en ovanligt hälsosam sådan, samt oändligt prisbilligare än flertalet beroendeframkallande lastbarheter.

Därtill är den garanterat laglig, vilket definitivt inte kan sägas om många konkurrerande begivenheter!

Rekommenderas varmt!

Mer läsning

Annons