Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort hot mot Dalarna

Annons

den 8 juni 2006

Det innebär också att det blir näst intill omöjligt att nå upp till målet att öka befolkningstalet i Dalarna. En ännu värre följd av den befarade utvecklingen är att företag som i övervägt att flytta verksamhet till länet nu börjar dra åt sig öronen inför risken att inte få tag i tillräckligt antal och samtidigt kompetent arbetskraft i Dalarna.

Det är de omfattande pensionsavgångarna under de närmaste åren som är grunden till den förändrade bilden av situationen på länets arbetsmarknad. All tillgänglig statistik tyder på att Dalarna långt tidigare än de flesta andra län kommer att märka av tappet av arbetskraft på grund av de omfattande pensionsavgångarna.

Både offentlig sektor och det privata näringslivet berörs av den befarade utvecklingen. Eftersom risken också är uppenbar att den omfattande pensionsavgången sammanfaller med sjunkande ungdomskullar, accentueras den bristande möjligheten att förse företag och offentlig verksamhet med arbetskraft.

Bland annat i samband med de diskussioner som nu förs mellan olika myndigheter i Dalarna kring Scanias flytt från Falun till Södertälje, har problemet med den framtida arbetskraftsförsörjningen kommit upp på bordet.

Runt 150 anställda vid företaget har hittills tackat ja till Scanias erbjudande om att flytta söderut för att få ett fortsatt verkstadsjobb. "Risken", sett ur ett Falu- och dalaperspektiv, är att ännu fler tvingas följa flyttlasset till en annan del av landet, samtidigt som företag och arbetsmarknadsmyndigheter vet att Dalarna inom ett par, tre år har brist på kunnig verkstadspersonal.

Dalarna skulle således behöva insatser och instrument som gjorde det möjligt för exempelvis de anställda vid Scania att "övervintra" en tid i länet, i stället för att flytta, eftersom de snart behövs på arbetsplatser i vårt län.

Riksdagspartiernas företrädare i Dalarna borde vara pålästa i ämnet och medvetna om vad som kan bli den yttersta av konsekvenser om vi stillatigande åser vad som händer.

Valrörelsen skulle vinna i respekt och intresse om denna viktiga fråga kom upp på dagordningen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons