Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storskalighet som förskräcker

/

Annons

När exempelvis Västra Götalandsregionen var nybildad 1999 skrev ett par ombudsmän i Göteborgsposten att regionen och tankarna bakom den "måste förankras" bland medborgarna om den skall få någon betydelse för invånarna.

En sådan tanke borde naturligtvis ha väckts några år dessförinnan men då var de politiska partierna relativt tysta när två ledande Göteborgspolitiker krävde en storregion kring rikets andra stad. En viktig drivkraft för dessa politiker var utan tvivel Göteborgs urusla finanser och kriserna kring Sahlgrenska jättesjukhuset.

Det finns åtskilliga "vandringssägner" kring det påstått storartade som Västra Götalandsregionen sägs ha medfört med västsvenskarna. När jag konfronterar företrädarna för landsbygden och de glömda regionerna i området med dessa påståenden får jag relativt klara svar som:

• De små sjukhusen håller stegvis på att monteras ned

• Infrastrukturpengarna går mest till vägar och järnvägar i och mellan de större städerna

• Befolkningsutvecklingen är negativ på landsbygden men ökar stort i stora städer

• Alla kommuner finns inte med i den högsta beslutsförsamlingen

• Göteborgsintressena är övertunga i bl.a. infrastrukturfrågor

Det positiva enligt samma röster är att den kollektiva trafiken blivit märkbart bättre i regionen. Frågan är om detta räcker för att motivera fler storregioner för resten av landet?

För Dalarnas del vore det bra om dagens överläggning leder till fler studiecirklar och debatter i hela Dalarna och i de folkliga organisationerna. Beslut om framtiden måste från början förankras hos befolkningen. Etablissemangets tankar kan aldrig ersätta den breda demokratins röster.

RONNY SVENSSON

ronny.svensson@smakom.se

Mer läsning

Annons