Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storregion är bäst för länet?

Annons

inlägget | regionutveckling

I de flesta länder inom Europeiska unionen finns det starka regioner. För att öka sin legitimitet börjar nu EU att samråda med regionerna, exempelvis genom att skicka ut förslag på remiss. I Sverige finns ingen enhetlig regionindelning, bara några försöksregioner. Västra Götaland och Skåne är väl de som mest liknar andra europeiska regioner. De har slagit samman län och landsting och har ansvar för sjukvården och andra utvecklingsfrågor.

Övriga försöksregioner, som exempelvis Dalarna består av endast ett län och har inte ansvar för sjukvården. Så när EU vill samråda med regionerna är inte vi i Sverige med och lägger våra synpunkter. Det är djupt olyckligt 60 procent av besluten i EU berör direkt verksamheterna ute i våra kommuner.

Genom åren har olika regionindelningar diskuterats i Sverige och nu vill ansvarsutredningen utreda frågan vidare. Man inser lätt att Dalarna är för litet för att utgöra en region inom EU. Tidigare idéer har varit att Dalarna och Gävleborg ska slås samman. Men en sådan region skulle inte heller bli slagkraftig. En annan indelning skulle kunna vara de så kallade skogslänen; Norrland och Dalarna. Men det känns ganska onaturligt. Vi har naturligtvis en del frågor gemensamt men när det gäller utveckling av till exempel näringsliv och turism har vi inte så många naturliga förbindelser med Kiruna, Umeå och Sundsvall.

Landstinget Dalarna ingår i en samverkansnämnd med Värmland, Örebro, Västmanland, Gävleborg, Uppsala och Sörmland om sjukvårdens utveckling. Detta område skulle mycket väl kunna utgöra en av andra regioner i EU.

Mälarlänen och -kommunerna samverkar i dag i Mälarrådet och har varit framgångsrika bland annat för att skapa goda kommunikationer vilket har medfört att folk kan flytta ut från Stockholmsområdet och på ett bra sätt pendla till jobbet. Det höjs nu röster för att dessa ska bilda en region och det vore olyckligt för Dalarnas del.

Jag menar att Region Dalarna inte ska invänta ansvarsutredningens resultat, vilket kan ta flera år, utan ta initiativ till samverkan med nämnda län, bjuda in till träffar och diskutera gemensam utveckling för att skapa möjligheter till en gemensam region.

Elisabeth Lindén är ledamot i Region Dalarna och oppositionsråd i landstinget Dalarna. Hon är centerpartist.

ELISABETH LINDÉN BRANDT

Mer läsning

Annons