Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större är världsmästerskapet

Annons

Det snöar lite lätt i Mora när jag tar hissen upp till tävlingsgeneralen Rolf Hammar i Vasaloppets hus. Efter en kort promenad, för övrigt ledsagad av förre vd:n Mats Budh, känner jag förvåning över lugnet, ja rent av friden, i en byggnad som administrerar detta jättearrangemang.

Jag hade förväntat mig stressade kurirer, ilskna telefoner, kopiatormaskiner som spottar ut papper efter papper och folk i ständiga sammanträden. Men här är ett så sansat tempo att jag plötsligt befarar att jag tagit fel på veckonummer.

Hos Rolf Hammar finner jag också bara lugn och trygghet. Visserligen lyckas Daniel Tynell, Vasaloppsvinnaren, komma igenom med ett mobilsamtal för att berätta senaste nytt från sitt sjukläger, men det är allt.

Vårt samtal leder oss in på kraften i Vasaloppet och vilken betydelse arrangemanget har för Mora och Dalarna. Rolf Hammar gläds över att han numera känner att Malung/Sälen och Älvdalen känner sig om en fullt accepterade medlemmar familjen Vasaloppet. Hans besök i en fullsatt kyrka när Älvdalen invigde Vasaloppsveckan i Älvdalen blev en bekräftelse på att arrangemanget berör en hel region, inte bara Mora, även om målplatsen alltid får en särskild uppmärksamhet.

Med tanke på det senaste årets klimatdebatt är det ofrånkomligt att samtalet glider in också på detta ämne. Det hedrar Vasaloppet att ledningen inte försökt dölja den hotbild som framför allt några meteorologer målat upp; nämligen en temperaturstegring som riskerar att stätta stopp för framtida Vasalopp.

Rolf tar fram ett dokument som Anders Romson, spårchef i Vasaloppet under perioden 1984-88, tagit fram. Romson konstaterar att ett mannaminne inte är speciellt långt och han ställer frågan hur många som kommer ihåg att 1930- och 40-talen hade snömängder som var fullt jämförbara med 1990-talets miserabla snötäcke?

Han tycker att debatten borde sansas och att vi bör avvakta en tid innan vi bestämmer oss för att hålla gravöl för Vasaloppet.

Jag lämnar Vasaloppsbyggnaden och rör mig in mot affärsgatorna i Mora. Jag känner mig nästan lite kontinental när jag beställer dagens rätt på lunchrestaurangen. Det är ingen som pratar moramål eller något annat dalmål. Tyskar och österrikare beställer sin mat på tyska, finnarna på svenska och japanerna på engelska. Jag kväver en lust att fråga japanerna om de inte kommit fel, om de missat att skid-VM avgörs i Sapporo den här veckan.

Jag inser nämligen att Vasaloppet är en större skidtävling än ett världsmästerskap.

Mer läsning

Annons