Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storebror ser Dig

Annons

Nej! säger förmodligen lika bestämt flertalet laglydiga medborgare. Eller rättare sagt, vi laglydiga ser förstås gärna att ordningsmakten praktiserar hemlig avlyssning och brevöppning på skurkar, busar, banditer och annat löst folk, men inte på oss oförvitliga samhällsmedborgare.

Polisens lilla dilemma består i att på förhand inte kunna veta vem som är vad. Avlyssningen förväntas ju fastställa graden av skurkaktighet hos den avlyssnade, så att brott kan förebyggas och/eller bevisas samt vederbörande placeras på lämplig form av gallerförsedd "allmän inrättning".

I demokratin är medborgarnas personliga integritet alltid viktig. Men samhällets skydd mot terrorism och annan grov brottslighet är också angelägen.

Mellan dessa två viktiga principer måste det demokratiska rättssamhället alltid kompromissa. En svår balansgång väntar justitieministern och andra demokratins beslutsfattare i ämnet.

För diktaturen är saken betydligt enklare.

All spaning frambringar som biprodukt en oherrans massa "pikanta" uppgifter om personer som själva inte misstänks för brott. Man talar om "överskottsinformation".

Antag att någon i nyckelposition inom försvaret, domstolsväsendet eller en ekonomiskt intressant industri inleder ett utomäktenskapligt förhållande med någon och att detta av en slump avslöjas vid telefonavlyssning av en brottsmisstänkt släkting. Om uppgiften råkar på drift kan personen nu vara tillgänglig för utpressning enligt formeln: "Ge oss de upplysningar om ditt företag som vi behöver, eller ge oss de sekretessbelagda utredningsuppgifter vi begär, så ska vi i gengäld se till att dina amorösa äventyr inte kommer till allmän kännedom!"

Kunskap är makt.

Man talar om avlyssning i brottsförebyggande syfte. Sådan avlyssning är möjlig redan i dag, men kräver domstols medgivande. Bestämmelserna måste förbli stränga. Total avlyssning av samtliga telefoner och lägenheter i riket skulle säkert möjliggöra synnerlig effektiv brottsbekämpning. Men är det så vi vill ha det?

I romanen 1984 skrev George Orwell om ett skräcksamhälle, där alla lever under principen "Storebror ser Dig". När Orwell skrev sin dystra framtidsvision på 40-talet fanns inte de tekniska förutsättningarna för fullständig kontroll av medborgarna.

De finns i dag. Därför behövs en omfattande debatt om de nya spelregler justitieministern vill införa.

CLAUS GERTSEN/SCANPIX

Mer läsning

Annons