Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm lider – glesbygden njuter

Annons

Jag läste i går en utredning från Svenskt näringsliv vars slutsatser säkert kommer att höja temperaturen i den nationella tillväxtdebatten. Att döma av en hel del reaktioner, publicerade på bland annat några storstadstidningars virtuella debattsidor, har utredningen redan förlöst en mängd fördomar om den välmående landsbygden och den illa tilltygade storstan.

Utredningen propagerar för att skatteutjämningssystemet ska göras om så att storstäderna ska få behålla betydligt mer och de små kommunerna i landsbygden avsevärt mindre. Om så sker främjas tillväxten i Sverige!

Man kan naturligtvis alltid diskutera detaljerna i ett utjämningssystem men i stort tycks det inte ha hämmat storstädernas tillväxt. Landsbygdens ungdomar strömmar fortfarande till, bostadspriserna stiger, företagen inom speciellt tjänstenäringarna anställer fler och arbetslösheten är flera gånger mindre än i andra regioner. Dessutom är de offentliga investeringarna i vägar, järnvägar och IT-system överdådiga i de fyra/fem storstäderna jämfört med övriga regioner som Dalarna. Här har vi inte ens anständiga vägar att erbjuda de växande skarorna av fjällturister till Idre och Sälen.

Jag kan förstå att storstäderna gärna vill behålla mer av de intäkter som skapas i dessa regioner men samtidigt måste man veta att dessa regioner får en överväldigande ström av andra intäkter till den framtida utvecklingen jämfört med en region som till exempel Dalarna.

Enbart under år 2000 hade Stockholms län ett flyttöverskott på drygt 6 000 personer från övriga Sverige. 70 procent eller drygt 4 000 var unga välutbildade personer som landsbygdens kommuner haft en hel del kostnader för i form av främst utbildning.

Om varje ung flyttande person kostat mellan 1-1,5 miljoner fram till studentexamen betyder det att landsorten investerade 4-6 miljarder i en enda av dessa stora regioner under ett enda år. Välutbildade människor står för de avgörande framtidsinvesteringarna i tjänstenäringarna, vilka i sin tur spelar en avgörande roll för ekonomins tillväxt.

Hur man än räknar är storstäderna vinnare i den nationella spelet om de intressanta och mest produktiva framtidsinvesteringarna - både inom offentlig och privat sektor. Jag undrar vad företrädarna för de många tiotusentals småföretagen på landsbygden tänker när de tar del av utredningen från Svenskt näringsliv? Känner de att tillväxtmiljöerna långt från storstan är bättre än i Mälardalen?

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons