Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm förblir borgerligt

Annons

Moderater, kristdemokrater och folkpartister utövar majoritetsstyre i Stockholm. De har under mandatperioden icke varit beroende av det lokala stockholmspartiets stöd vid voteringarna.

Moderater och liberaler är tillsammans starkare än sossar och vänsterpartister (49 procent mot 40). Detta är rimligtvis en svår prestigeförlust för socialdemokratin.

I Stockholm har framförallt folkpartiet med Jan Björklund som skolborgarråd framgångsrikt introducerat nya metoder och tankesätt på skolfronten. Färska opinionsmätningar ger vid handen att de tre borgerliga partierna lyckats behålla stockholmarnas förtroende trots kraftig motpropaganda från sossar och vänsterpartister.

Trots en ytterst besvärlig bostadssituation med stor brist och höga priser tycks borgarna behålla makten inom kommunen. Väljarna har kanske börjat inse, att socialdemokratins traditionella regleringsmani är grundorsaken till sakernas sorgliga tillstånd på bostadsmarknaden och att sossarna för närvarande saknar en förtroendeingivande bostadspolitik. Intressant är också att de borgerliga sympatierna ökar bland Stockholms yngre väljare. Sådant stärker prognosvärdet på längre sikt.

"Systemskifte" är ett begrepp, som ofta missbrukas i politiken. Många valrörelsers högljudda löften om och varningar för just "systemskifte"har förlänat begreppet närmast parodisk klang.

Icke desto mindre är det alldeles uppenbart att moderater, liberaler och kristdemokrater just i Stockholm lyckats åstadkomma fungerande, moderna alternativ till socialdemokratins tämligen fastkörda metoder inom vård, skola och omsorg.

Mer läsning

Annons