Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stilla veckan i Tällberg

Annons

Landstingets högsta ledning konfererar just nu i Tällberg. Stilla veckan är kanske en lämplig tidpunkt för att diskutera Dalarnas sjukvård. För diskussionen förs under besvärande omständigheter. 300 miljoner måste sparas.

Sjukhus ställs mot vårdcentral, specialistvård mot distriktssköterskemottagning och så vidare.

Landstingsrådet Alf Johansson (s) har förkunnat att strukturarbetet innebär ett ifrågasättande av all verksamhet.

Jag avundas inte uppdraget, men stannar samtidigt upp inför frågeställningen: Varför har det blivit så här? Politikerna hävdar gärna att den negativa befolkningsutvecklingen är en starkt bidragande orsak till den ekonomiska krisen. Borde inte samma politiker i tid ha insett hur befolkningsprognosen såg ut och börjat anpassa kostnadsutvecklingen till det verkliga läget? För två skattehöjningar har inte hejdat det negativa penningflödet, möjligen motverkat ännu värre effekter.

Det är alltid farligt att spekulera kring rykten. Men det viskas allt tydligare om att landstingsledningen vill lägga ner några vårdcentraler och sparka anställda för att få ekonomin i balans. Därmed skulle också våra sjukhus räddas. I varje fall i en eller annan form.

För mindre än tio år sedan sjöngs vårdcentralernas lovsång. Genom primärvårdens insatser skulle landstinget spara pengar. Vårdpersonalen på det lokala planet hade ju personkännedom och kompetens att sovra.

Därför är det en berättigad fråga vad som händer när vårdcentraler försvinner och människor i högre utsträckning än nu söker sig direkt till akutsjukhusen.

Tällberg är en förtjusande by. Men inte ens Tällbergs atmosfär kan förmå landstingets konferensdeltagare att ta en diskussion om vad det egentligen handlar om: Den sjuka vården!

Stefan Fölster och hans medarbetare konstaterar i sin granskning av svensk sjukvård att det aldrig har funnits fler landstingsanställda läkare och sjuksköterskor än det finns nu.

Svenska läkare har lägst antal patienter inom OECD-länderna och trots att sängplatserna på våra sjukhus minskat dramatiskt så har den landstingsanställda kvalificerade sjukvårdande personalen ökat kraftigt.

Svensk sjukvård lider, enligt Stefan Fölster, av ett systemfel. När vågar landstingsledningen ta en debatt om denna kontroversiella frågeställning?

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons