Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ upp för Täpp Ida

Annons

På nyhetsplats i dagens tidning berättar vi om Ida Täpp i Nedre Gärdsjö i Rättvik som kämpar för att få sitt efternamn som gårdsnamn. Täpp Ida Almlöf, så vill den 28-åriga Rättvikskvinnan skriva sitt namn i pass och andra värdehandlingar.

Men hittills har hon inte haft någon framgång, vilket kan tyckas enastående märkligt i ett landskap vars företrädare ofta framhäver vikten av att bevara vår kultur och traditioner. Vi tar nästan för givet att vi ska få stöd och uppmuntran från kommunala, regionala och centrala myndigheter i arbetet med att poängtera vårt kulturarv.

Det är folkbokföringen som handhar gårdsnamnsfrågor. Det är reglerat i en lag från 1982, vars innehåll uppenbarligen kan tolkas på olika sätt.

I varje fall är Rättvikskvinnans uppfattning att besluten är godtyckliga. Den ene handläggaren tillstyrker, medan den andre avstyrker. Det görs helt enkelt olika tolkningar om huruvida gårdsnamnet är levande eller är i bruk. Länsrätten vill inte heller ge Ida rätten att återupprätta gårdsnamnet.

Det var Idas farfar som för 60 år sedan ändrade gårdsnamnet till efternamn. När Ida gifte sig för ett år sedan blev förstås namnfrågan aktuell. Det var då hon kom på att hon gärna skulle vilja bära både makens efternamn, Almlöf, och det gamla gårdsnamnet.

Jag tror inte att myndigheterna har gjort några formella fel, men har svårt att inse de tunga argumenten bakom de avslag som Ida tvingas uppleva.

Vill människor i Dalarna vårda sina gårds- och soldatnamn borde det finnas en stark vilja från myndigheten att gå önskemålen till mötes.

Finns det en rimlig chans att tolka lagen till den enskildes fördel, borde beslutsfattarna besjälas av tanken att hjälpa till. Gårdsnamnen är en del av Dalarnas byar. Vi ska vårda båda fenomenen.

Därför hoppas jag att många av våra läsare utnyttjar vårt vykort, med vilket vi vill påverka myndigheterna att inse värdet av Dalarnas urgamla gårdsnamn.

Ställ upp för Täpp Ida!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons