Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU-härvan fortsätter att växa

Annons

SSU-härvan med övermåttan "kreativ" medlemsredovisning kombinerad med bidragsfusk sväller. Ytterligare ett SSU-distrikt - Blekinge - drogs i går in i eländet. Två statsråd i Perssons regering, med ett förflutet i det socialdemokratiska ungdomsförbundets ledning vid tiden för fifflet, har hamnat i farozonen.

Även vänsterpartiets ungdomsförbund (VUF) misstänks för kvalificerat fiffel enligt likartade principer.

I rättvisans namn ska påpekas att detta inte är ett specifikt vänstersyndrom. För några dagar sedan berättade vi att samma slags fusk och fiffel tidigare praktiserats hos moderaternas ungdomsförbund (MUF). För elva år sedan avslöjades samma slags bedräglighet hos folkpartiets ungdomsförbund LUF. Självklart ska de skyldiga inom SSU och andra politiska ungdomsförbund ställas till juridiskt ansvar.

Av morgondagens folkvalda politiker måste man verkligen kräva respekt för lagar och spelregler.

Demokratin behöver otvivelaktigt de partipolitiska plantskolor som benämns ungdomsförbund. Vad kan göras för att framtidsvis försvåra att fusket går i repris?

En metod är att betala bidrag till ungdomsförbunden efter antalet mandat vederbörande moderparti har i kommunfullmäktige och landsting. I en ledare skriver liberala Nerikes Allehanda:

"En sådan modell tillämpas både i Örebro kommun och Örebro läns landsting. Ungdomsförbunden får - precis som partierna - bidrag i förhållande till antal mandat i de folkvalda församlingarna.

Det spelar ingen roll om ett politiskt ungdomsförbund i Örebro har tio, 100 eller 1 000 medlemmar. Bidraget från kommunen styrs inte av det. Det finns ett uppenbart behov att styra över även de statliga bidragen till ungdomsförbunden till den modellen."

Intressant! En omedelbar invändning är förstås att modellen missgynnar stora ungdomsförbund som tillhör små politiska partier.

Och omvänt - ekonomiskt gagnas små ungdomsförbund, som tillhör stora partier med dålig attraktionskraft på ungdomen men med många representanter i kommunfullmäktige och landsting.

HL

Mer läsning

Annons