Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spritpolitik i baklås

Annons

Ett monopol som inte hävdas är dödsdömt. Förr eller senare uppstår den orimliga situationen att Systembolaget tvingas till priskonkurrens med svartsprit ooh billig privatimporterad vara. För detta har vi varnat länge på ledarplats. Flera traditionella nykterhetsivrare i läsekretsen tar illa upp för att vi över huvud taget beskriver problemet och för att tidningen ifrågasätter spritmonopolets möjligheter att överleva.

Vår ambition är att få till stånd debatt kring en hållbar, ny svensk alkoholpolitik. Den kraftigt ökade alkoholkonsumtionen i allt lägre åldrar är alarmerande! Ett formidabelt hälsohot lurar strax bakom den folkhemska stugknuten.

Därför fortsätter tidningen att tjata om spritmonopolets predikament och efterfråga en ny alkoholpoltik, trots att vi själva heller inte har någon patentlösning att bidra med. Man blir inte nykterhetsfientlig ens om man påtalar nykterhetsorganisationernas relativa handfallenhet inför situationen och oförmåga till förnyelse och omprövning.

Att Anitra Steen nyss krävt sänkta spritpriser har naturligtvis sina randiga skäl. Som spritmonopolets vd har hon ett ansvar, inte minst gentemot personalen, att ekonomiskt hävda det företag hon leder. Systemets kraftigt minskade försäljningssiffror beror dels på ökad, legal privatimport, dels på ökad konsumtion av svartsprit.

Förr eller senare tvingas monopolföretaget till priskonkurrens. Eller ska ett stadigt växande försäljningsunderskott i framtiden kompenseras genom tillskott av skattemedel för den heliga monopolprincipens skull?

På sikt anas den smått absurda situationen, där finsmakare och måttlighetskonsumenter frekventerar Systembolagets butiker för det utmärkta sortimentets och den goda konsumentupplysningens skull, medan alkoholproblematikernas växande skara, för vars skull spritmonopolet egentligen kommit till, inte alls besöker bolaget utan skaffar sig betydligt billigare våtvaror på annat håll.

Såväl finansminister Ringholm som Systembolagets vd Steen uppger att den höga alkoholskatten blivit ett trubbigt, nykterhetspolitiskt vapen sedan omvärlden sänkte sina skatter. Svensk alkoholpolitik framstår som patetisk.

Men IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson påpekade i går följande i en TT-intervju:

- Är det någon som tror att vi kommer att dricka mindre när priset sjunker: Nej. Konsumtionen kommer att öka, och med den ökar också alkoholskadorna och annat elände. Priset är ett av få skarpa verktyg vi har när det gäller att hålla nere drickandet och alkoholskadorna.

Det har han antagligen fullständigt rätt i, samtidigt som Systembolagets vd säkert har fog för sina farhågor för att monopolföretaget på sikt riskerar att duka under i priskonkurrensen på grund av sviktande försäljningssiffror.

Fortsatt låst läge utan bärkraftiga förslag till alkoholpolitiskt nytänkande således.

SCANPIX

Mer läsning

Annons