Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språk är roligt och utvecklande

Annons

När man lär sig språk öppnar sig nya världar. Man lär sig inte enbart att tala ett annat språk utan man får inblick i landets historia, politik, samhällsstruktur, geografi, litteratur, musik, konst, matkultur, kort sagt man lär sig förstå andra kulturer och andra människors livsvillkor i världen.

Man får öppna sina sinnen och tänka i nya banor. Det ger en ny dimension på tillvaron. Det optimala vore att behärska alla världens språk. Att kunna andra språk än engelska berikar inte bara oss själva, utan bidrar till förståelsen nationer emellan och främjar utbytet mellan länder. Det gagnar världsfreden.

Språk är som musik. De skiljer sig från varandra i rytm, klang, intonation och uttal. Olika språk har olika satsmelodi. Att sjunga eller lyssna till texter på originalspråket och förstå en del av innehållet tillför något extra. Ett stimulerande sätt att lära sig ett nytt språk kan vara med musikens hjälp.

Att tala olika språk är en form av hjärngymnastik. Vid inlärning av nya ord associerar man ofta till andra ord, saker, personer eller händelser. Att använda sig av flera språk stimulerar hjärnan och aktiverar minnet.

Språk kan vara en källa till mer visdom. Att kunna läsa stora klassiska verk på originalspråket ger mycket mer än en svensk översättning. Ett nyanserat språk ger uttryck för finstämda skiftningar som kan gå förlorade i en översättning, då många språk är mer ordrika än det svenska.

En uppvärdering av moderna språk som tyska, franska, spanska, italienska och ryska på gymnasiet är en viktig skolfråga, enligt universitetskanslern, och språklärarna har krävt det länge.

Språkinlärning tar tid och kan vara mödosam. Därför måste det löna sig för eleverna att satsa på fler språk än engelska. Elever är smarta och kan välja bort språk av taktiska skäl, för att få högre betyg.

Mer resurser till språkundervisningen i svenska skolor ger långsiktiga resultat. Sverige behöver språkkunniga medborgare i framtiden. Franskan och tyskan fick ett stort uppsving i och med svenska EU-inträdet 1995 men trenden höll bara i sig några år. Det är dags att vända trenden uppåt igen.

Låt tusen språk blomma!

Marianne Petri

Lärare i tyska och engelska vid Lugnetgymnasiet

Mer läsning

Annons