Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande partnerskap

Annons

Gränserna mellan privat och offentlig sektor behöver i vissa lägen vara väldigt skarpa och tydliga. I andra situationer kan de dock vara konstruerade och hämmande för såväl demokratin som effektiviteten.

I den kommunala verkligheten står ofta de praktiska frågorna i centrum och kommunens dubbla roller som myndighetsutövare och producent av välfärdstjänster blandas därför inte så sällan ihop med varandra. När allt går bra och alla är nöjda är mixen av roller inget större praktiskt problem.

Jag är sedan drygt ett år tillbaka ordförande för fritidsstyrelsen i Falun. Verksamheten är till nästan hundra procent frivillig och utöver lotteritillståndsprövning har styrelsen knappt någon myndighetsutövning alls.

Detta förhållande har naturligtvis påverkat att det är just inom fritidsförvaltningen det nu pågår ett spännande försök att etablera partnerskap med det globala byggföretaget Skanska.

Partnerskapet gäller driften och utvecklingen av Lugnets sport- och fritidsområde och går allt väl tar snart kommunen och Skanska ett gemensamt ansvar för driften av området. Denna gränsöverskridande samverkan i själva utförarledet är i mina ögon mycket positiv. Skanska har exempelvis analyserat dagens driftsorganisation på Lugnet och pekat på ett antal punkter och områden som är möjliga att förändra och förbättra.

Genom samverkan och jämförelser med den privata sektorn borde det också vara möjligt att utveckla och analysera driften även inom kommunens myndighetsutövande nämnder. Inom dessa finns ju dessutom ett mycket stort behov av hjälp utifrån. Socialtjänstens omsorgsverksamheter - och den kommunala ekonomin - har allt att vinna på att försöka upphandla ett eget partnerskap för att i varje fall kunna ta till sig hur man räknar och tänker på den privata sidan.

Skolförvaltningen borde för länge sedan ha utvecklat partnerskap med de framgångsrika friskolorna i kommunen för att ta till sig deras framgångsfaktorer.

Men inom de myndighetsutövande nämnderna finns ofta en oreflekterad ovilja mot partnerskap med den privata sektorn. Samverkan med privata intressen i utförarledet innebär dock inte att den demokratiskt fundamentala myndighetsutövningen skadas. Däremot kan den dolda sammanblandningen av myndighetsutövning och kommunala verksamhetsmonopol ställa till stora problem såväl för de enskilda medborgarna som för den kommunala ekonomin.

WIDAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons