Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande i Vansbro, men knappast i Malung

Annons

Kommer Västerdalskommunerna Malung och Vansbro att ha fortsatt vänstermajoritet efter valet på söndag?

Jag vågar definitivt ta gift på att Malung kommer att styras av socialdemokrater och vänstern också under den kommande mandatperioden.

De båda partierna på vänsterkanten gjorde exceptionellt bra valresultat 1998 och jag har svårt att inse vad som skulle kunna ske för att det skulle inträffa en maktförskjutning.

Moderaterna med sina nio mandat är i dag det största borgerliga partiet. Det ska till en sensationell "Lundgren-effekt" för att moderaterna på det lokala planet i Malung ska plocka röster från vänsterblocket. Möjligen kan folkpartiet rida på Lars Leijonborgs framgångsvåg och ta röster från socialdemokraterna, men mer sannolikt är att folkpartiet i så fall brandskattar moderaterna.

Med miljöpartiet inräknat i socialistblocket har vänstern totalt 30 mandat i Malungs kommunfullmäktige mot de borgerligas 19. Även om både vänstern och socialdemokraterna gör dåliga val är det osannolikt att det blir borgerligt styre i Malung, även om vi lärt oss under de senaste tjugo åren att kommunalrådsposten ena mandatperioden hamnat hos centern för att nästa period innehas av socialdemokraterna.

Skulle vänstern återupprepa framgången från valet för fyra år sedan, kan nästa kommunalråd i Malung mycket väl bli Lena Ohlsson, som nu hoppar av jobbet som riksdagsledamot för vänstern i Dalarna.

Något borgerligt styre blir det således inte i Malung. Det kan emellertid mycket väl bli resultatet i Vansbro.

I dag har socialdemokrater och vänstern 19 mandat mot 17 borgerliga. Miljöpartiet har ett mandat i fullmäktige.

Centern och kristdemokraterna är största borgerliga partier med sju respektive fem mandat i fullmäktige.

Personligen tror jag inte att den så kallade "Bäck-affären" får annat är marginell effekt i valresultatet. Möjligen finns det en risk för att antalet soffliggare drabbar socialdemokraterna.

Precis som i Siljanstrakten är centern skicklig på att engagera människorna i orterna utanför centralorten. Dessutom vitsordar många i Vansbro att de upplever centerns tidigare kommunalråd Elisabeth Lindén-Brandt som den mest styrande politikern i Vansbro.

Jag hörde också själv kommunalrådet Gunnar Magnusson, s, i radio förkunna att han inte tyckte det var viktigt att framhålla sin egen roll. Viktigare är det politiska resultatet, framhöll han.

Frågan är om väljarna i Vansbro upplevt Magnussons ödmjukhet som en svaghet eller styrka?

I Vansbro tyder också mycket på att krist-demokraterna gör ett bättre val än 1998. Därför är det mer sannolikt att det sker en överströmning från andra borgerliga partier till kristdemokraterna, än att vänsterblocket drabbas. Men säkert kommer kd också att ha framgång bland förstagångsväljarna i kommunen. Väckelsevågen har gått som en präriebrand bland de unga, särskilt i Järnaområdet, och här finns en stark koppling till kristdemokraterna.

Min slutsats blir därför att ett maktskifte ligger väldigt nära till hands. Miljöpartiet kan få en vågmästarroll under nästa mandatperiod. Det torde gynna det borgerliga blocket.

Blir det en borgerlig valseger kan det mycket väl innebära att kristdemokraterna får tillsätta posten som kommunalråd, såvida de inte manövreras bort av socialdemokrater och centerpartister i rödgrön symbios.

Men först ska väljarna rösta!

C E WARNER

Mer läsning

Annons