Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sovjetdiktaturens arvegods

Annons

Mest flagrant var myndigheternas kategoriska vägran att avslöja vad för slags gas som användes vid teaterns stormning. Detta medförde att läkarna inte visste vilka motmedel som skulle sättas in när förgiftade personer ur gisslan anlände till sjukhusen. Hemlighetsmakeriet kostade sannolikt många människoliv alldeles i onödan.

En komplex myndighetsapparat ändras inte i brådrasket. Nästan samtliga högre makthavare är utbildade under kommunismen och verkar fortfarande enligt den totalitära statens rutiner. De militära och polisiära hierarkiernas makt är fortfarande stor och institutionerna föga demokratiserade och öppnade för kritik och medborgerlig insyn.

Först i går kunde Rysslands hälsominister Sjevtjenko officiellt meddela att opiaten fentanyl använts. Huruvida han vetat det hela tiden eller först nu fått loss uppgiften från militären och/eller polisen är okänt.

Därmed naturligtvis inte sagt att det var fel att använda preparatet omedelbart före stormningen. Risken var överhängande att terroristerna skulle sätta hotet i verket och spränga teatern vid en stormning. Det är hemlighetsmakteriet efteråt vi kritiserar.

Under själva gisslandramat utsattes media för hårda myndighetspåtryckningar.

Att svårt stressade poliser och militärer i själva "stridslinjen" försöker vifta bort frågvisa journalister och närgångna kameramän är en sak. Sådant inträffar alltid i trängda lägen. Här tycks för övrigt journalisterna ha haft bättre tillträde till området än någonsin tidigare vid känsliga ryska incidenter.

Den adekvata kritiken gäller i stället följande:

På gammalt totalitärt manér försökte myndigheterna med olika trick och metoder styra nyhetsförmedlingen vid sändningarna.

Pressministeriet avbröt således inspelade intervjuer med terrorister inne i teatern, som visades på en lokalradiostations hemsida. För en tv-kanal försvann plötsligt ljudet från intervjuer som gjorts inne på teatern.

Sovjetstatens beprövade metoder för informationskontroll finns fortfarande redo att tillgripas vid för myndigheterna pinsamma situationer.

Mer läsning

Annons