Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorgligt Holmberg!

Annons

Sossar och moderater i ohelig allians motsatte sig barmhärtighetslinjen och vann. Ett 50-tal ledamöter höll sig borta från voteringen. I många fall sannolikt för att inte av partitrycket tvingas rösta mot sina samveten och/eller sina lokala väljaropinioner. Här och var i landet har lokala partidistrikt motsatt sig partilinjen i frågan.

Gårdagens beslut innebär emellertid inte generell utvisning. Endast att förslaget om generellt uppehållstillstånd fälldes.

Apatiska flyktingbarn ska - nu som tidigare - vederfaras individuell prövning. Barn, som därvid bedöms svårt sjuka, kan fortfarande få uppehållstillstånd. Svensk lag säger redan nu att barn med livshotande sjukdomar, ska få stanna om de inte kan få tillräcklig vård utanför Sverige.

Nu gäller för politiker och media att fortlöpande bevaka fallen med apatiska flyktingbarn, så att en barmhärtig praxis utvecklas i bedömningen.

Vad som absolut inte får ske är att de apatiska flyktingbarnen glöms bort och att allt fler utvisas på byråkratisk slentrian utan anständig bedömning i varje individuellt fall.

Migrationsminister Barbro Holmberg lovade redan i går att fallen med apatiska barn ska ges snabbare bedömning. Det mycket starka opinionstrycket har uppenbarligen redan haft viss,välgörande effekt på ministern, som även gjort horribla antydningar om att flyktingbarn skulle bli apatiska på föräldrarnas befallning.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons