Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarkort

Annons

Jag lämnar ogärna Sverige under sommaren. Semester i Sverige, besök på små orter med rörande vänlighet och faktiskt tillit till medmänniskorna, är det bästa själen kan få i dessa tider av mord, rymningar och rop på dödsstraff.

Sålunda styrde vi bilen mot den östgötska skärgården och dagens Sommarkort kommer från Valdemarsvik.

Lite trassligt är det att ta sig genom Norrköping. Så länge jag kan minnas har denna östgötametropol ägnat sig åt att bygga om genomfarter och rondeller. Så även denna gång. Vi åkte söderut mot Söderköping och efter ytterligare någon mil var vi Välkomna till Valdemarsvik.

Denna lilla kommun har endast 9 000 invånare. Huvudorten är belägen i innersta delen av ostkustens enda fjord - Valdemarsviken. Hela 70 mil av kommunens gräns vetter mot vatten.

Ambitiösa skyltar meddelar att här finns all tänkbar service. Och på biblioteket finns en förslagslåda där invånarna kan lämna förslag och synpunkter på kommunens verksamhet. En riktig idyll med gott om serveringar och semesterlediga människor.

Men vårt mål var inte huvudorten utan golfanläggningen någon mil ut mot kusten. Enligt golfguiden har anläggningen det storståtliga namnet Valdemarsvik Golf & Country Club.

- Kör ända ner till husen, var Jerrys råd när jag ringde och bokade.

Fyra mindre röda stugor i vinkel. En stor och generös trädgård med bekväma trädgårdsmöbler och utegrill. I änden av trädgården sågs ett av banans golfhål. Vi steg in i den stuga som verkade mest officiell.

Innanför dörren hängde en skylt: Kommer strax.

Och strax kom Jerry och visade oss till rätta. Ett rum med egen ingång och toalett blev vårt natthärbärge. Solen lyste och vi dukade upp vår kvällsmat. Räkor och färska frallor.

Från skogsbrynet kom golfare med jämna mellanrum. Alla hälsade och vänliga ord mellan fullständiga främlingar utbyttes.

Efter maten hämtade vi kaffe som Jerry fixat i en termos. Vår granne hade tillbringat nästan en vecka på denna stillsamma plats och vi frågade vem som såg till att det blev låst. Svaret blev att ingen låste. Jerry och klubben litar på sina gäster.

På morgonen betalade jag. Det kostade 300 kronor per person för boende och avgift för golfspel en hel dag.

Kaffet fick jag inte betala. Det bjöd Jerry på.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons