Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Tiggeriförbud löser ingenting

/
  • Det är svårt att förstå hur den här kvinnan ska få det bättre av ett tiggeriförbud.

En norsk tevedokumentär om hur fattiga människor utnyttjas av ligor och därefter ett uttalande av Martin Valfridsson, regeringens förre nationelle samordnare för utsatta EU-medborgare, har gjort att frågan om tiggeriförbud plötsligt är het igen.

Annons

Martin Valfridsson sa i en intervju med Studio 1 i Sveriges Radio att han har ändrat sig, från att inte rekommendera förbud till att nu tro på den åtgärden.

Hans argument är att hittills vidtagna åtgärder inte tycks leda någon vart, och "för att skydda" de individer som står på botten av det europeiska samhället tror han på att förbjuda dem den för vissa enda möjligheten att försörja sig och förbättra framför allt sina barns levnadsvillkor.

De åtgärder som har vidtagits handlar om samtal med berörda länders regeringar och vissa insatser i de länder varifrån de flesta tiggarna kommer, Rumänien och Bulgarien. Att tro att sådana samtal och åtgärder som i ett trollslag förändrar levnadsvillkoren för hundratusentals fattiga människor är naivt. Det kommer att ta mycket lång tid att förändra villkoren för särskilt romer i Rumänien, då det handlar om djupa strukturella orsaker.

Den norska dokumentären om hur fattiga EU-medborgare utsätts för utpressning och tvingas till prostitution var visserligen mycket upprörande, men det är väldigt svårt att se vad tiggeriförbud har med saken att göra.

Om det är problemen som visas i dokumentären som man vill komma åt vore det betydligt rimligare att använda redan rådande lagstiftning. Trafficking är förbjudet. Man får inte handla med människor. Man får inte tvinga någon till prostitution. I Sverige är det förbjudet att köpa sex. Utpressning är också förbjudet.

Ändå vill man förbjuda den för många av dessa utsatta människors enda väg ut ur tvång och mot egen försörjning, nämligen tiggeriet.

Regeringen har vid flera tillfällen öppnat upp för någon form av tiggeriförbud, och tittar på hur andra länder har gjort.

Om regeringen vill förbjuda tiggeri för att slippa de problem som uppstår i samband med tiggeriet, som spontana boplatser på olämpliga ställen, nedskräpning och det faktum att vi tvingas se misär på nära håll i vår vardag, då bör de vara uppriktiga med syftet.

Att påstå att det skulle vara för att hjälpa de mest utsatta är ingenting annat än rent hyckleri. Ville man det skulle man i stället använda gällande lagstiftning och ta krafttag mot den kriminalitet som pågår kring dessa personer.

LÄS MER: Valfridssons betänkande är cyniskt och en stor besvikelse

LÄS MER: Självklart är tiggeriet organiserat

LÄS MER: Regeringens rimliga åtgärder gällande tiggeriet

LÄS MER: Hur mycket godhet tål världen?

Mer läsning

Annons