Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Finns det situationer när det är rimligt med könssegregering?

/
  • Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i samband med tisdagens pressträff angående skolans könsuppdelade skolbuss.

Är det rätt att uppmuntra och initiera särskilda tjejkvällar på en fritidsgård, och samtidigt fördöma att skolpersonal delar upp tjejer och killar på skolbussen?
Det är en fråga jag ställer mig efter att ha sett programmet Kalla Fakta som visades på TV 4 på tisdagskvällen.

Annons

Jag tar det lätta svaret först: Ja, det är självklart rätt att fördöma den könssegregerade skolbussen. Svensk skola ska följa skollagen. Där finns tydliga skrivningar om likabehandling och jämställdhet mellan könen.

Regeringen har flaggat för hårdare regler för religiösa friskolor, och frågan kommer att tas upp på socialdemokraternas kongress till helgen. Men är det verkligen regelverket som brister? Redan i dag är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen. Redan i dag finns tydliga skrivningar om jämställdhet. Detta verkar inte fungera. Bussavslöjandet var inte det första om en religiös friskola som tummar på reglerna, och tyvärr lär det inte vara det sista.

Religiösa friskolor har helt enkelt ingen plats i en sekulär stat.

Nu måste sägas att programmet var lite spretigt, och hoppade mellan att skildra trakasserier av vuxna kvinnor, segregering på skolbussen och så fritidsgården i Hjulsta med inriktning på tjejer som sattes i brand i höstas, men nu är återinvigd. Ändå hänger dessa olika delar ihop.

Barnen som separeras på skolbussen separeras med stor sannolikhet även i andra sammanhang, när de blir äldre uppstår svårigheter att umgås tillsammans på fritidsgården och i vuxen ålder tycks män som fostrats separerade från flickor ta sig friheter att stänga ute kvinnor från offentligheten. Detta skildrades i programmet genom att visa hur en kvinna som var ensam på ett café där övriga gäster alla var män uppmanades att sätta sig i en tom del av caféet och inte i den del där männen satt.

Det finns tveklöst områden där kvinnor inte kan gå ut ensamma utan att trakasseras. Där de ifrågasätts om de tar ett glas vin på sin altan, detta av både kvinnor och män. Där de inte välkomnas i offentliga lokaler som caféer och restauranger och där tonårstjejer inte kan eller får besöka fritidsgården där killarna tar all plats.

Det vore enkelt att säga att "i Sverige umgås killar och tjejer tillsammans, också på fritidsgården". Men det skulle inte orsaka någon rusning av tjejer i de områden som domineras av den i programmet beskrivna hederskulturen. Resultatet tycks bli att de stannar hemma. Det är inte önskvärt. Lika lite är det önskvärt med könssegregering.

Det här är ett fullständigt misslyckande för integrationen, och i de områden där det gått så långt som exemplen i Kalla Fakta finns inga snabba eller enkla lösningar.

I värsta fall kan en hel generation gå förlorad, men tjejerna som lever i dessa utsatta områden får inte svikas. Därför måste några tjejkvällar i veckan på fritidsgården vara att föredra framför att tjejerna isoleras i sina hem. Dessa tjejkvällar kan då användas åt att knyta kontakter med och stärka tjejerna, upptäcka om de far illa och vidta åtgärder.

På samma sätt kan "killkvällarna" användas åt att smyga in prat med killarna, om jämställdhet, om sex och om våld och om tjejer och kvinnors rätt till självständighet.

I polisens rapport om Utsatta områden (2015) nämns fritidsgårdar och deras personal som viktiga aktörer i det långsiktiga området för att stävja kriminalitet. Då finns inga ursäkter för att inte låta både killar och tjejer att känna sig välkomna, även om man i särskilda fall måste göra undantag från rådande principer.

LÄS MER: Religionsfrihet är frihet att själv välja religion, eller ingen alls

Mer läsning

Annons