Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Bara SD kommer undan med att mobba oskyldiga barn

/
  • Kent Ekeroth, riksdagsledamot för SD, som var drivande i mobbningen mot femtonåringen.

Minns ni händelsen i förra veckan, när Jan Björklund, Annie Lööf och Fredrick Federley unisont utseendehånade ett barn som satt med i en morgonsoffa i teve och samtalade med en minister?

Annons

Hur de ansåg att hon knappast kunde vara en femtonårig flicka med tanke på hennes för åldern sent utvecklade kropp. Inga bröst skymtades under t-shirten.

En skribent för nättidningen Politism hakade på och snokade fram fler bilder på flickan, och började nu sprida ryktet att hon knappast kunde vara en hon.

Andra medier lyckades samtidigt bevisa att flickan faktiskt var en femtonårig tjej. Hennes klasskompisar gick ut till hennes försvar på Twitter men blockades av partiledarna, som fortsatte att raljera, och hen-skämten duggade tätt. De vägrade helt enkelt att låta sig motbevisas, och på sina egna Facebooksidor tog de på sig sina offerkoftor och klagade över mediernas bevakning av deras respektive partier. Politism-skribenten fortsatte skriva lögner om flickans identitet. Flera läsare och anhängare av Liberalerna och Centerpartiet kontaktade flickan och hotade henne.

Nej. Ni minns inte den här händelsen, eftersom den aldrig inträffat. Den har inte inträffat helt enkelt för att det vore omöjligt för ovan uppräknade partirepresentanter att uppföra sig så illa i offentligheten.

Den har inte inträffat eftersom den om den ändå inträffat skulle ha tvingat fram offentliga ursäkter och avgångar. Den har inte inträffat eftersom ingen skribent på Politism skulle framhärda i en lögn som motbevisats av andra medier.

Ändå hände just det här förra veckan, förutom att partiet var Sverigedemokraterna. Det var inte deras partiledare men väl andra högt uppsatta partimedlemmar som raljerade, inte över en femtonårig flickas fysiska utveckling men väl över en femtonårig pojkes. Det var inte en skribent från Politism som skrev lögnaktiga artiklar, utan en skribent från Nya Tider, tidigare Axpixlat. Lögner som sedan plockats ner i bitar av den granskande sajten IRM.

Någon offentlig ursäkt har inte uttalats. Däremot har Mattias Karlsson, som vikarierade för Åkesson när han var sjukskriven, använt sin Facebooksida till att beklaga sig över rapporteringen. Alltså inte den lögnaktiga rapporteringen om en femtonårig pojke, utan tidigare mediebevakning av det egna partiet och dess representanter. Bevakning som måste anses ha varit helt normal av ett parti som säger sig vilja ha makten i landet.

Vi har alltså flera ledamöter i Sveriges högst beslutande församling, riksdagen, som offentligt har mobbat ett oskyldigt barn, och som vägrar be om ursäkt samtidigt som de skyller ifrån sig och fortsätter sprida lögner.

Det övergår mitt förstånd att nästan 13 procent av svenskarna röstade på dessa personer i förra riksdagsvalet, och ännu obegripligare att det i dag är betydligt fler som säger sig vara beredda att lägga ansvaret för Sverige i dessa personers händer.

Det är riktigt tragiskt att händelser som i vilket annat parti som helst skulle ha inneburit katastrof och krävt offentliga avböner har kommit att ses som helt normala i svensk offentlighet, så länge det är Sverigedemokraterna som står för eländet.

Mer läsning

Annons