Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderbärke slåss för bygdens framtid

Annons

Runt om i Dalarna hålls rådslag om kommunens och kommundelars överlevnad.

Jag åkte till Söderbärke häromdagen för att delta i en paneldebatt om sakernas tillstånd i denna sympatiska del av Västerbergslagen.

Invånarna i Söderbärke hade just fått besked om att landstinget planerar att förvandla läkarstationen till en distriktssköterskemottagning. Ett i raden av många besparingsförslag från en hårt prövad landstingsledning.

Det är lätt att förstå Söderbärkebornas förtvivlan. Egen läkare på orten ökar tryggheten för både barnfamiljer och många äldre. Om landstingets planer förverkligas får befolkningen i Söderbärke fortsättningsvis vända sig till Smedjebacken eller Ludvika vid behov av läkare.

Vårdcentralen ligger mitt i byn och lokalen, Trekanten som den heter, är sammanbygd med posten.

Vad ska det bli av alla fantastiska lokaler runt om i Dalarna när byar och samhällen avlövas på banker, postkontor och vårdcentraler?

Jag trodde att "läkarkrisen" skulle bli ett givet ämne när vi bänkade oss i Folkets hus. Men de 30-talet mötesdeltagarna hade större intresse av att diskutera framtidsfrågor än att begråta ett slag som redan upplevs som förlorat.

Nu blev det ett frejdigt meningsutbyte om möjligheten att skolan i Söderbärke får högstadiestatus. Skolans folk ser goda möjligheter för en sådan utveckling, men kommunpolitikern Roger Hemming, s, som fanns i publiken skakade på huvudet när han fick en konkret fråga om Söderbärke vågar hoppas på en högstadieskola.

Det är ändå positivt att frågan prövas och att det görs en ordentlig undersökning om möjligheten.

Mikael Prenler, vd för det hårt prövade Tåg i Bergslagen, kom nog med dagens gladaste budskap till mötesdeltagarna när han lät förkunna att Söderbärke snart får tågstopp både tidigt på morgonen och på kvällen. Därmed blir tåget åter ett viktigt komplement på kommunikationssidan när det gäller pendlingsmöjligheter till och från Söderbärke.

Kommunens näringslivschef, Lennart Silfverin, tycker att en bra anda råder i Söderbärke, inte minst bland företagarna, som orten kommer att ha god nytta av också i framtiden. Så är det förstås. Ska orter som Söderbärke långsiktigt överleva måste det finnas jobb på orten. Visst kan det vackra Söderbärke bli en sovstadsidyll för människor som jobbar i Smedjebacken, Fagersta och Ludvika. Men ska butiken överleva och annan service ha någon grund för existens, måste samhället ha ett antal företag som håller bygden under armarna.

Lennart Stålberg och hans aktiva styrelse i utvecklingsgruppen i Söderbärke gör ett jättefint jobb för att hålla ångan uppe. Mig tycks det också som att gruppen jobbar med de viktiga frågorna; dem om framtiden.

Många andra intresseföreningar och utvecklingsgrupper i länet hemfaller ofta till arbete med nostalgifrågor. I Söderbärke gäller det jobben, boendet, skolan och servicefrågor. Jag är övertygad om att det är den rätta infallsvinkeln, särskilt när det gäller att rekrytera kreativt folk till dessa viktiga gruppers arbete.

Intresseföreningarna får en allt viktigare roll som samarbetspartner till kommunen. Jag är övertygad om att vi bara är i början av en utveckling som kommer att ge intresseföreningar och utvecklingsgrupper ett allt större inflytande.

Söderbärke tål att stå modell för ett sådant utvecklingsarbete.

Mer läsning

Annons