Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokratisk skatteplanering

Annons

Det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen i socialdemokratiska Borlänge ägnar sig enligt högt föredöme åt skatteplanering. Så pervers blir skillnaden mellan retorik och praktik i högskattesamhället.

Socialdemokraterna, och för övrigt alla andra partier, anser att skattetrycket ska ligga på ungefär 50 procent. Hälften av det som produceras i landet ska gå till skatt.

Det är alltså häftigt att betala skatt, för att citera Mona Sahlin. Jag tror det var när hon var vice statsminister som det bevingade uttalandet kom.

Men samtidigt har det paradoxalt nog blivit helt legitimt att försöka komma undan så mycket skatt som möjligt. I alla fall om man är ett offentligt ägt bolag. När statliga Telia sålde ut telefonkatalogerna skedde det via Nederländerna för att slippa skatt. Stockholms stads koncernbolag gör transaktioner under socialdemokratiskt styre för att slippa skatt. Exemplen är numera många.

Och nu gör socialdemokraterna i Borlänge likadant. För att inte behöva betala reavinstskatt på försäljningen av de 165 miljoner Tunabyggen får betalt för 426 lägenheter så har fastigheterna som säljs först placerats i ett särskilt bolag.

- Skatteplanering, ja visst, erkänner Tunabyggens ordförande Åsa Frithiofson. Men naturligtvis inom lagens råmärken.

Jo, så är det säkert. Men är det i enlighet med lagstiftarens anda? Och agerandet haltar naturligtvis betänkligt jämfört med allt som brukar sägas om vikten av att betala skatt för att betala vård, skola, omsorg och trygghetssystem.

Å andra sidan skulle det inte bli lika mycket pengar över till upprustning av Tunabyggens kvarvarande lägenheter om inte transaktionerna för att undvika reavinstskatt gjorts.

Men just det säger ganska mycket om skattesystemet. Den som är smart nog att kunna systemet eller anlita skattekonsulter som lever gott på de komplexa reglerna slipper betala. Den som inte vet hur man ska göra får däremot pynta.

Vi har kommit långt ifrån likhet inför lagen. Och det var väl ändå inte meningen.

Anders Jonsson

Mer läsning

Annons