Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snömos, bäste skolministern!

Annons


Varifrån ska skolministern ta tiden till välbehövlig kroppsrörelse i stillasittandets och bildskärmskådandets tidsålder?

Fler idrottslektioner med riktig träning och rejäl motion tillåter för närvarande inte landets hårt pressade skolbudgetar. Det medgav Thomas Östros omgående.

Inte heller kan det bli tal om förlängd skoldag som kompensation för den halvtimma eleverna förväntas röra på sig under gängse lektionstid.

Lärare, elever och föräldrar får söka tröst ur det faktum att en bensträckningspaus med svikthopp och armhävning syresätter blodet, dämpar stressen och gör hjärnan effektivare, vilket förhoppningsvis underlättar inlärning och färdighetsövning.

Med salig Per Henrik Lings numera något förgätna gymnastikprogram ännu i friskt minne, vill politiska redaktionen varmt rekommendera uppskruvandet av romerska ringar och trapetser i lektionsrum och korridorer. Sex, sju armhävningar i svit löser snabbt tillfälliga blockeringar i skolarbetet.

Ändå misströstar vi om skolministerns välmenande förslag. Att införa kroppsrörelse som regelbunden lektionsrutin i en skola, som helt saknar tradition i den vägen är knappast det lättaste. Vad säger för övrigt lärarna?

Försöken att introducera regelbunden pausgympa på olika arbetsplatser (inklusive tidningsredaktioner) är inte alltför uppmuntrande. Det går bra ett tag, då allt har nyhetens behag. Sedan slokar entusiasmen.

En mer pålitlig variant är antagligen att företag och institutioner tecknar kontrakt med Friskis & Svettis, Gymmix med flera gympaarrangörer, varpå antingen personalen skickas till gymmet eller gympaledare till den aktuella arbetsplatsen. I båda fallen gympas på betald arbetstid.

Åter till skolan. Thomas Östros ser lyckligtvis inte sin föreslagna lektionsgympa som ett alternativ till riktiga gympalektioner. Skolministern håller frågan om ytterligare idrottslektioner på skolschemat öppen. Tack och lov!

Timantalet måste ökas! För lite kroppsrörelse i kombination med för stort kaloriintag ger eleverna en dålig - för att inte säga farlig - start i livet.

Vi lär inte för skolan utan för livet. Sunda motionsvanor grundläggs i ungdomen. Tyvärr pekar den nuvarande trenden mot överviktiga vuxna med stillasittande jobb och "smygkontoriserade" ryggar.

Egentligen borde vi högljutt kräva obligatorisk motion - regelrätt tvångsgympa - i arbetslivet. Tyvärr lägger vår liberala övertygelse därvidlag vissa ideologiska hinder i vägen.

Mer läsning

Annons