Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälla Schyman - tala Putin tillrätta

Annons

Igår publicerade Expressens Malin Roos en lång intervju med Vänsterpartiets tidigare partiledare Gudrun Schyman, som nu leder Feministiskt initiativ (Fi) och tar sikte på riksdagen. Näst Carl Bildt är Gudrun Schyman en av politikens verkliga veteraner och det är inte alls osannolikt att hon 2018 gör comeback som riksdagspolitiker. Hon är ingen pensionär utan en reell politisk kraft som det finns all anledning att frukta.

Ett tydligt exempel var Schymans och Fi:s syn på svensk och internationell säkerhetspolitik: "Jag tror inte att ryssen kommer. Hela idén om militarism som lösningen på någonting har visat sig vara fel".

Undertecknad i panelsamtal om historiska lärdomar när det gäller Estland, Lettland och Litauen.

Eftersom undertecknad i helgen medverkade på Sverigeesternas Riksförbunds 60-års jubileum i en panel som diskuterade historiska lärdomar framstod Schymans ord som tämligen verklighetsfrånvända.

Estland, Lettland och Litauen är redan nu utsatta för vad som kan kallas "mobbningspolitik" av sin granne i öster.

Estland, Lettland och Litauen är redan nu utsatta för vad som kan kallas "mobbningspolitik" av sin granne i öster. Det handlar om att störa banköverföringar, TV-sändningar och kidnappa gränsvakter. Vid den ryska invasionen av Krim utbrast Litauens president Dalia Grybauskaite under en lunch med tidningen Financial Times "tack Gud, för att vi är med i NATO" och det beskriver hur länderna känner sig. Försvarsalliansen är helt enkelt deras livförsäkring.

Schyman och Fi verkar inte förstå att det just nu pågår ett krig i Europa och att det inte var Ukraina som provocerade Putin. Lika lite som ett våldtäktsoffer ansvarar för att ha blivit våldtagen kan Rysslands grannar skyllas för att Putin vill göra dem till en del av Ryssland. Att vara medveten om detta är inte militarism utan realism.

Lika lite som ett våldtäktsoffer ansvarar för att ha blivit våldtagen kan Rysslands grannar skyllas för att Putin vill göra dem till en del av Ryssland.

Men eftersom Schyman är en god kommunikatör borde hon ta och åka till Ryssland och sätta sig ned med Putin. Ett "homeparty" i Kreml kanske kan få honom till feminist?

I samma intervju nämnde hon Syrien som ett exempel på militarismens misslyckande. Så efter hon har omvänt Putin kan hon ta och åka till Syrien och säga till de kvinnliga peshmergasoldater som slåss mot IS bödlar att de är en del av "militarismen". Först då förtjänas hennes säkerhetspolitiska analysförmåga att tas på allvar.

Mer läsning

Annons