Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt nådd enighet kring vårbudgeten

Annons

den 6mars 2006

Däremot saknas större grepp och kostnadskrävande reformer. Det är tämligen övertydligt att regeringen och samarbetspartierna ser det förestående valet som ett viktigare politiskt mål än att redan nu markera hur de vill utforma en mer långsiktig ekonomisk politik.

Det faktum att landets ekonomi är i god balans har givetvis bidragit till det tämligen generösa innehållet i budgeten, men regeringen ska samtidigt hållas räkning för att den inte hemfallit åt frestelsen att äventyra statens finanser. Faktiskt är det så att en del av föreslagna åtgärder ska genomföras först under nästa år. Därför finns det fortfarande rådrum för en ny regering efter valet att lägga om kursen, om ekonomin skulle försämras eller förslagen skulle visa sig vara mindre genomtänkta.

Tandvården blir billigare ( 200 kronor för en undersökning), tusen nya plusjobb, 100 kronor i påslag i studiebidraget, ökat bostadstillägg för pensionärer, vissa lättnader i fastighetsskatten och ökade bidragsmöjligheter för småföretagare-det är huvudinnehållet i en vårbudget som rimligen borde ha tagit större hänsyn till ungdomsarbetslösheten.

Sverige har en ungdomsarbetslöshet på 13 procent. Det är en alldeles för hög nivå, särskilt med tanke på att ekonomin redan är god och att alla prognoser tyder på att högkonjunkturen kommer att hålla i sig. Men regeringen nöjer sig med att satsa på tusen nya plusjobb i offentlig sektor. Det hade varit bättre att hitta åtgärder som hade stimulerat företagen att ta hand om de unga arbetstagarna, exempelvis på det sätt som sker i Danmark och med ett system som till och med LO:s ordförande numera bejakar.

Miljöpartiet har fått igenom en betydande satsning på ett landsbygdsprogram. Kostnaden ligger i miljardklassen, men eftersom denna satsning är ett exempel på innehåll i budgeten som ska genomnföras av den regering som ska regera efter valet, vet vi ännu inte säkert om satsningen blir verklighet.

De borgerliga partiledarna är i måttfulla i sin kritik av budgetförslaget. Det är ett tydligt bevis på att de ändå inte uppfattar regeringens förslag som enbart valtaktik. Det betyder också att alliansen kan bemöda sig om att lämna realistiska budgetalternataiv till riksdagen. Därmed finns också förhoppningen att den kommande budgetdebatten huvudsakligen kommer att ägnas åt sysselsättningsfrågan.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons