Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta att ropa "vargen kommer"!

Annons

Det är knappt en månad kvar till Europaparlamentsvalet och först nu börjar de politiska partierna ruska av sig vintersvårmodet och sända ut sina kandidater till torg och reklamplatser.

Oroväckande många, även bland EU-vännerna, verkar ha för avsikt att skrämma sig till Bryssel. Statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet varnar i Dagens Nyheter för en smutsig valkampanj där hotbilder och förtal av vad andra partier vill göra kommer att dominera över det sakliga meningsutbytet.

Genom det fysiska och mentala avståndet till Bryssel blir det lättare att måla upp lögner och hot för väljare som har svårt att värdera information och motstridiga ståndpunkter. Europaparlamentsvalen är därför särskilt tacksamma för dem som vill bygga vidare på rädslan för det nya och ropa vargen kommer.

Magnus Blomgren påpekar hur problematiskt det vore om väljarna i slutänden röstar på den som varit bäst på att anklaga andra i stället för den som bäst berättat vad han eller hon själv vill.

Jästa och dästa och fyllda av arrogant nationalstatsromantik försöker alltför många debattörer få oss att spana i rädsla mot skogsbrynet.

Men efter tio års medlemskap i den Europeiska unionen är det inte för mycket begärt att skrämselpropagandan ska få vika för positiva framtidsvisioner, för en gnutta stolthet över att Sverige är med och gestaltar en historisk fredsperiod i ett Europa befriat från diktaturernas järn- och hjärnridåer.

Som en del av ett integrerat Europa har Sverige chansen att inte bara bidra till utan också dra nytta av teknikens och forskningens framsteg, av företagens innovationer och investeringar, av andra länders politiska erfarenheter och hela unionens kulturella mångfald. Sverige kan också tillsammans med de övriga medlemsländerna effektivisera arbetet mot brottslighet, terrorism och miljöproblem som aldrig känner några gränser och som bara kan mötas genom gemensamma ansträngningar. EU ökar unga svenskars möjligheter att resa och studera utomlands, svenska skolors och företags möjligheter att vinna kompetent utländsk arbetskraft och allas våra möjligheter att leva i en europeisk verklighet där krig för de flesta är berättelser från förr i knäet på far- och morföräldrar. Det gör oss till rikare medborgare, i plånboken och i tanken.

Vi behöver svenska Europaparlamentariker som bejakar detta. Som inte kurar ihop och gnyr inför tanken på fler möten och ökad rörelse över gränserna; som ser sambandet mellan fördjupat samarbete och bevarad fred, mellan utveckling av EU och utveckling av Sverige. Bara parlamentariker som tänker på den Europeiska unionens historia och ideal med ett inre leende, inte ett inre magknip, äger trovärdighet att sedan bekämpa bristerna och kritisera missförhållanden.

Bara de förtjänar våra röster den 13 juni.

Mer läsning

Annons