Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöja till uniform. Ja!

Annons

En försvarsintresserad muslimsk kvinna, svensk medborgare, får inte bli bilkårist i frivilligförsvaret om hon envisas med att bära slöja.

Ett liknande fall förekom för dussintalet år sedan. Då gällde det lottakåren. Den gången bestämde en ansvarig chef på generalsnivå att kvinnan - som redan utnämnts till befäl i lottakåren - visst fick bära slöja i tjänsten - under förutsättning att plagget var av samma tyg som uniformen. Vilket inte var något problem.

Det viktiga var enligt generalen inte vad militär personal har utanpå huvudet utan inne i detsamma. Klokt sagt.

Det här kan inte jämföras med frågan huruvida nyhetsuppläsare i TV kan bära slöja i bildrutan. Där måste alla religiösa liksom politiska signaler vara portförbjudna.

När det gäller Sveriges försvar däremot ska alla, som så önskar, ha rätt att kämpa - och eventuellt dö - för fosterlandet.

Reglementen är inte eviga. De kan ändras. Det är fullt rimligt att ge det fåtal, som av religiösa skäl är tvingade att bära viss huvudbonad, rätten att ha sådan utstyrsel i anpassad version till militär uniform. Slöja i samma spräckliga tyg som fältuniform m/90 syns oss både chic och fältmässig!

Höjer påtagligt kamouflageeffekten.

Mer läsning

Annons