Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slentrianbudget

Annons

Regeringens vårbudget ger inte bilden av en regering som verkligen vill nå resultat med tillväxten.

Bara för ett par år sedan andades regeringen fortfarande vitalitet, förnyelselust och om uttrycket tillåts - inte så litet "jävlar anamma". Detta gällde inte minst statsministern själv. Efter folkomröstningsnederlaget har Persson emellertid varit en skugga av sitt forna jag. Då uppmärksammades han internationellt som en stark europeisk statsman. Nu talas mest om hans husköp och andra förberedelser för pensionärstillvaron.

Den håglösa vårbudgeten ger bilden av en konventionell s-regering som bara vill sitta kvar.

I budgetspelet har regeringens båda stödpartier framför allt strävat efter att profilera sig inför de egna anhängarna och för dem i möjligaste mån legitimera den internt kontroversiella regeringsmedverkan.

Det av ideologiska skäl kroniskt försvarsfientliga miljöpartiet tillfredsställer således sina antimilitaristiska opinioner genom att ha utverkat sex miljarders reducering av anslagen till Sveriges redan hårt pinade försvar.

Vänsterpartiet har utverkat några i och för sig goda punktinsatser mot arbetslösheten. Det handlar om fler platser hos Ams, vidgat anställningsstöd och fler sysselsättningsslantar till kommunerna.

Vidare ska studerande med barn få lite fler slantar, förskolan likaså. Milt maliciöst påpekar en tidningskollega på ledarplats att delar av rot-avdraget ska satsas på sopsorteringens effektivisering.

Allt detta småplock är förvisso både bra och trevligt - men ger sammantaget ingen bild av verklig vilja till kamp mot problemen.

Vårbudgeten ger intryck av lapptäcke - inte av kraftsamling mot problemens huvudorsak - den klena tillväxten i ekonomin, som får Sverige att halka efter i välståndsutvecklingen internationellt sett.

Ringholms vårbudget andas ingen påtaglig vilja till offensiv och förnyelse. Fram träder bilden av en trött, lite sönderkörd regering som framför allt vill bli omvald.

Inget ont i det. Nu ankommer på den inte alltför lysande borgerliga oppositionen att presentera ett någorlunda övertygande, gärna samfällt, alternativ.

Mer läsning

Annons