Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå ihop kommuner?

Annons

Under sommaren har det förts en debatt om sammanslagning av kommuner. Delvis handlar det om några kommuner här i Dalarna, men det handlar framför allt om ett problem för hela landet.

Allt fler kommuner, och för den delen även landsting, kan inte få ekonomin att gå ihop. Statens beslut om kommunernas verksamheter och ansvar är helt enkelt inte förenliga med statens beslut om de ekonomiska förutsättningarna.

Att i detta läge diskutera sammanslagningar av kommuner är att börja i fel ände. Det är naturligtvis lätt att förstå att den som har problem hoppas att en sammanslagning ska ge mer resurser, och därmed lösa problemet.

Men vad säger att man får en bra ekonomi om man slår ihop två dåliga?

Visst kan det finnas stordriftsfördelar, men dem kan man ju lika gärna få genom samarbete mellan kommuner. Då har man dessutom möjligheten att samarbeta i olika konstellationer beroende på vilka frågor det gäller. Det är ju inte självklart att den bästa samarbetspartnern för ekonomi- och personaladministration också är det för exempelvis hemtjänsten eller gymnasieskolan.

Det verkliga problemet är ju ett helt annat. Sverige har knappt haft någon tillväxt alls sedan socialdemokraterna totalt körde sönder landets ekonomi i början på 1970-talet.

Vi blir ju inte rikare för att riksdagen fattar beslut om reformer, snarare tvärtom.

Pensionssystemet brakade ihop för cirka tio år sedan, försvaret är nästan avskaffat, rättsväsendets brister läser vi om varje dag, åldringarna svälter i omsorgen, köerna i sjukvården är årslånga och tusentals elever lämnar varje år skolan utan fullständiga betyg. Det är bara våra skatter som ligger i världstoppen.

Den nuvarande majoriteten i riksdag och regering har inte lösningen på landets och kommunernas problem.

Den är problemet.

Mikael Rosén är oppositionsråd för moderterna i Falun

MIKAEL ROSÉN

Mer läsning

Annons